Не лише бур’ян: як в Мелітополі виготовляють чай з волошок фото

Не лише бур’ян: як в Мелітополі виготовляють чай з волошок

Незважаючи на те, що волошка синя вважається бур'яном і засмічує поля, віна має лікувальні властивості і є хорошим медоносом.

Квітки волошки є природними антиоксидантами. Вони мають заспокійливі властивості, уповільнюють процеси старіння і підвищують імунітет.

П'ять років тому Наталія Москальова з Мелітополя (Запорізька область) почала вивчати корисні властивості лікарських трав, а згодом - вирощувати і робити з них чаї. Особливу увагу жінка приділяє волошці.

«Раніше волошки я збирала в полях, зараз вирощую у себе вдома на 6 сотках. З такою площі можу зібрати до 600 г якісного врожаю квітів, - розповідає Москальова. - Не дивлячись на те, що займаюся збором лектрав вже 5-й рік, продавати чаї початку тільки в минулому році».

Ціна василькового чаю по 10 г становить 120 грн.

У приготуванні чаю з волошок головне - правильно засушити квіти.

«Я розробила власну технологію сушки. Роблю це в домашніх умовах. Потрібно, щоб квіти не були пересушеними, та мали достатньо вологи. А головне, щоб сама квітка була якісною, тому що по-іншому вона втратить свій колір», - зазначає Наталія.

З волошок роблять не тільки чай, його використовують в косметології та кулінарії.

Інгредієнти для фруктових чаїв жінка шукає по покинутим старим садам, в лісах і на галявинах. Зараз Наталія збирає сливові і яблучні листя.

Джерело