Топ-5 міфів про чай фото

Топ-5 міфів про чай

Про чай у людській культурі відомо вже не одне тисячоліття, і цілком природно, що за цей час про нього закріпилося безліч різних оман, ми зібрали в топ-5 популярних оман про чай.

Чай не містить кофеїну

Напевно найпопулярніша помилка, чайний кущ (Camellia sinensis) та його підвиди містять кофеїн, а також багато інших інгредієнтів. І кожен вид чаю, що отримується безпосередньо з цього чагарника, не має значення, зелений, чорний, білий, жовтий чай або улун, також містить кофеїн. Чорний чай містить до 4% кофеїну.
З іншого боку, трав'яні та фруктові чаї, відрізняються тим, що їх рослини-джерела кофеїну не містять.
Кофеїн, що міститься в чорному чаї, добре розчинний у воді і однією з перших речовин вимивається з листя. Тому кількість кофеїну в чаї практично однаково незалежно від часу заварювання.

чайний пакетик

У чайному пакетику використовуються лише відходи чаю

Ходять чутки, що у чайні пакетики потрапляють лише відходи чайного виробництва. Але це далеко не завжди так.
Чайні пакетики - це часто дрібно подрібнене листя чаю, яке може бути і відомими високоякісними сортами. Однак, коли листя подрібнюється, більшість ефірних олій випаровується, і чай втрачає частину свого аромату в порівнянні з листовими аналогами.
Але деякі з виробників можуть використовувати і низькоякісний чай, тим самим знижуючи собівартість виробу.

Чай не псується

Ну, він дійсно не запліснявіє, але ви не повинні зберігати чай у відритій пачці довше шести місяців.
Після такого терміну зберігання більшість ароматизаторів і деякі корисні антиоксидантні речовини в чаї руйнуються або змінюються.

Чай з молоком

Молоко в чаї знижує його корисну дію

Ні. Здатність організму засвоювати так звані катехіни - важливі антиоксиданти, які можуть знизити ризик розвитку раку, в експериментах, що проводилися, лише мінімально були утруднені наявністю в чаї молока.
При цьому не було доведено, що молоко негативно впливає на нього.

Чай з коньяком допомагає при застуді

Не зовсім. Чай дійсно корисний, а гарячі напої зазвичай самі по собі мають відхаркувальний ефект. Але алкоголь у ромі – це будь-що, тільки не здоров'я. Він послаблює імунну систему, зневоднює організм та зменшує кровопостачання слизових оболонок. Крім того, алкоголь може вплинути на дію ліків, які ви вживаєте. Тому, якщо ви застудилися, краще пити гарячий чай без коньяку.