Корисні та шкідливі властивості зеленого чаю фото

Корисні та шкідливі властивості зеленого чаю

Зелений чай відомий з давніх часів. Інформація про корисні властивості напою сприяла поширенню любові до настою по всьому світу. Але важливо пам'ятати, що він не є лікарським препаратом, а лише при правильному вживанні служить профілактичним засобом, що дозволяє поліпшити самопочуття. Цей напій слід пити з розумом, адже настій може викликати і побічні ефекти. Нижче розповімо про його корисний та шкідливий вплив докладніше.

У чому користь?

Оскільки до складу зеленого чаю входить безліч вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, напій благотворно впливає на організм людини та покращує загальний стан. Звичайно ж, цей ефект не настає відразу ж після того, коли випили 1-2 чашки. Щоб відчути позитивний вплив, вживання напою потрібно перетворити в щоденну звичку, адже його дія накопичувальна.

Зелений чай приносить користь:

  1. 1. Серцево-судинній системі – за рахунок вмісту алкалоїдів, теїну, калію та магнію, вітаміну Р. Завдяки цим корисним речовинам серце отримує необхідні мінерали, а стінки судин очищаються, стають більш еластичними і пружними, нормалізується артеріальний тиск.
  2. 2. Шлунково-кишковому тракту – настій надає антисептичну та антибактеріальну дію при отруєнні або інфекційних захворюваннях шлунка. Зелений чай здатен нейтралізувати токсини та зупинити гнильні процеси в кишечнику.
  3. 3. Опорно-руховому апарату, зубам, нігтям та волоссю. У зеленому чаї містяться важливі макро- і мікроелементи, які беруть участь в процесі утворення зубної та кісткової тканини. Також до складу напою входить цинк, який запобігає випадінню волосся та ламкості нігтів.
  4. 4. Центральній нервовій системі. Напій має м'яку психостимулюючу дію, за рахунок чого підвищується чутливість і сприйнятливість організму, концентрація уваги та засвоєння інформації, поліпшується настрій,  прискорюються розумові процеси.

У чому шкідливість?

Виявляється, що настій приносить користь не всім і не завжди. Наприклад, вживання зеленого чаю протипоказано людям із виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки. Тим, хто страждає безсонням, також краще не вживати цей напій, особливо в післяобідній час. Не рекомендований він і при вагітності. Глаукома та загострення хвороби нирок – протипоказання до вживання напою. Ще варто відмовитися від нього в тому випадку, якщо спостерігається індивідуальна непереносимість кофеїну.

Якщо у вас немає протипоказань до вживання зеленого чаю – можете сміливо насолоджуватись ароматним напоєм щодня. І нехай він вам принесе тільки користь!