Піпача: коли чай зустрічається з вином  фото

Піпача: коли чай зустрічається з вином

Вінцем сонячного схилу пагорба на північному узбережжі Португалії є багатовіковий виноградник, який дав життя захоплюючого поєднанню смаків. Сім'я виноробів об'єднала світи чаю і вина в унікальне поєднання смаків. Відзначені нагородами винороби з 1842 року, вони створили піпачу («пипа» означає бочка португальською мовою, а «ча» перекладається як чай), зберігаючи чайне листя в витриманих бочках для портвейну. Цей процес наповнює листя приємним натяком на портвейн.

Ніна Грунтковськи, дружина Дірка Ніпорта, є пристрасним шанувальником чаю. З ексцентричного побічного проекту її чаї перетворилися в самодостатній бренд. Ідея виникла під час перегляду колекції старовинних чайних контейнерів під час подорожі по Азії. Ніна відреагувала негайно: «Я знаю, що чай насичений безліччю ароматів, а порожня бочка з-під портвейну зберігає трохи вологи і фантастичний аромат після багатьох років використання. Ідея була проста - чому б не поєднати ці два чудових світу смаків ». Так народилася Піпача.

 

Поєднання чайного листя і дубових бочок

Після повернення до Португалії Ніпурти швидко прийнялися до втілення ідеї в реальність. Серед вікових бочок для портвейну, вони встановили сучасну кліматичну камеру та інші предмети першої необхідності, щоб перевірити свою ідею. Припущення про поєднання чайного листя і дубових бочок швидко підтвердилося. «За десятиліття деревина в наших бочках ввібрала аромат портвейну, і ми зберігаємо чайне листя в цих бочках протягом шести місяців. Ми вибрали листя улун, тому що вони вже мають трохи фруктовим смаком. Він також легше в порівнянні з більш міцним чорним чаєм, тому відкриває простір для есенції портвейну ».

Бочки регулярно перевертають, і листя періодично витягують з бочок вручну, щоб провітрити, а потім знову поміщають листя всередину бочки. Проект перетворився з невеликого експерименту в холодному куточку їх саду в виділення частини їх цінних виноробних угідь під чайні плантації.

Чайная плантация семьи Нипорт

 

12000 чайних кущів на 10 акрах землі

Після семи років імпорту листя Ніна і її чоловік почали процес створення комерційної чайної плантації в Європі в 2019 році. Спочатку 200 кущів були імпортовані з Міядзакі, розташованого на самому південному острові Японії (обраному через схожого клімату з Португалією), в якості початкового випробування. За наступні п'ять років він значно розширився - 12 000 рослин на 10 акрах землі, щоб підтримати їх лінію чаю. «Ми вибрали полуокісленний органічний чай улун, так як він має аромат сухофруктів, плюс він має ніжний танін, який знаходить друге життя в наших бочках».

Використання чаю місцевого виробництва було важливим орієнтиром і вимагало навчання. «Ми були налаштовані скептично, не знаючи, чи зможуть рослини вижити в нашому кліматі. Бідні рослини піддавалися дії холоду, вологи, вітру і спеки для перевірки стійкості. Рослинам було нелегко. Спочатку ми прижилися уздовж річки Дору, але там було занадто посушливо, а грунт злегка кислий за природої. Зрештою, ми знайшли ідеальні умови далі на північ,ближче до моря в Форнело».

Нина Грунтковски

Ніна Грунтковські садить чайні кущі. Фото: Cha Camelia Tea

 

Екологічна компанія

Ніпурти пишаються своїм статусом екологічно чистої компанії. Все розроблено з мінімальним впливом на навколишнє середовище і простотою. Ніяка важка техніка не використовується, крім прокатних і сушильних цілей. Абсолютно ніяких пестицидів або хімікатів на будь-якому етапі виробництва. Всі чаї упаковуються в вакуумі, що дозволяє їм зберігати піковий смак, забезпечуючи при цьому більшу кількість упаковок на транспортний контейнер, щоб зменшити їх вуглецевий слід.

Піпача здається ідеальним поєднанням європейської та азіатської культур. На жаль, даний сорт чаю не є широко доступним, в основному його продають дистриб'ютори спеціалізованого чаю в Європі і Великобританії, а найкраще пробувати його в чайних магазинах або ресторанах в Португалії.