Який він калмицький чай фото

Який він калмицький чай

Ви куштували чай з сіллю? Багатьом це питання може здатися дивним, але не жителям Середньої Азії, Кавказу й півдня Сибіру. Для них цілком нормально пити настій з додаванням солі. Навіть є назва у напою з оригінальним складом – калмицький чай.

Тут важливо зазначити, що калмицьким цей чай називають не скрізь. У напою є й інші назви: монгольський, киргизький, джомба. Крім солі, в цей чай додаються молоко, масло та спеції. Більш докладно про незвичайний напій читайте нижче.

Особливості

Калмицьким прийнято називати напій кочівників. Передбачається, що поширення він отримав саме завдяки монголам. Сировину вони взяли у китайців, в ось рецепт приготування придумали самі. Також існує думка, що солоний чай вперше з'явився в Тибеті, а на Русі його спробували завдяки Золотій Орді.

У класичному рецепті калмицького чаю в якості вихідної сировини використовується пресований зелений чай. Пояснюється це не тільки смаковими особливостями такого продукту, а й зручністю. Кочівникам було легше використовувати саме пресований, а не розсипний чай.

Другий важливий інгредієнт, без якого не можна приготувати калмицький чай, – це молоко. Кочівники в основному використовували кобиляче й верблюже. Але підійде і коров'яче, і овече, і козяче. Обов'язково в напій додаються сіль та спеції (чорний мелений перець, лавровий лист, мускатних горіх). Ще в калмицький чай заправляють шматочком вершкового масла або баранячого жиру.

Кочівники такий чай не заварювали, а уварювали. Іноді на третину, іноді на половину. Після уварювання напій настоювали. В результаті отримували ароматний напій з незвичайним смаком. Крім того, він мав зігріваючу та збадьорюючу дію (при довгому варінні чай отримував міцність). Також чашка напою могла легко вгамувати голод.

Про цілющі властивості чаю з сіллю

Про те, що калмицький чай має цілющі властивості, свідчить легенда про лікаря, до якого звернувся важко хворий релігійний реформатор. Як лікування доктор порадив пити по чашці божественного напою (саме так він його назвав) натщесерце протягом тижня. Через 7 днів хворий повністю видужав.

Рецепт калмицького чаю

Хочете спробувати солоний чай? Його можна приготувати самому. Для цього буде потрібно взяти: зелений чай (1 ст. Л.), Воду (1 ст.), молоко (1 ст.), сіль, чорний перець, лавровий лист, мускатний горіх (за смаком) і вершкове масло (0,5 ч. л.). Зелений чай заливається водою і ємність ставиться на вогонь. Після закипання напій повільно кипить протягом 10 хвилин (він не повинен сильно вирувати). Потім додається гаряче молоко, сіль і спеції. Калмицький чай вариться ще 5 хвилин і знімається з вогню. В кінці приготування в напій додається вершкове масло. Солоний чай знімають з вогню і дають настоятися мінімум 20 хвилин.