Який чай більш корисніший чорний або зелений фото

Який чай більш корисніший чорний або зелений

Ні для кого не секрет, що чайне листя містять безліч активних речовин. Тому цей напій і знайшов велику кількість своїх шанувальників. Настій підбадьорить, допоможе розслабитися, поліпшити настрій та навіть, при правильному вживанні, схуднути.

Зараз чай представлений у великому різноманітті: зелений, чорний, купаж, ароматизований і не тільки. Одні вибирають напій керуючись тільки смаковими уподобаннями, а для інших важлива активний позитивний вплив на загальний стан організму людини. То який чай корисніший чорний або зелений? Відповідь - обидва. Чому? Читайте далі.

 

У чому відмінність і схожість зеленого і чорного чаю

У чаї містяться: катехін (поліфенол), танін, кофеїн, теофілін, проантоціанідіни, теобромін. Крім того, він багатий на комплекс вітамінів, мінералів й амінокислот. Виходить, що не має значення чорний чай, зелений чай – обидва настої корисні.

Основну користь чайного настою несуть поліфеноли. Їм властиві антиоксидантний та антибактеріальний ефекти. Завдяки катехінам при вживанні чаю знижується ймовірність виникнення:

раку;

цукрового діабету;

серцево-судинних захворювань.

Що важливо – поліфеноли уповільнюють процеси старіння організму. При виробництві зеленого чаю поліфенольні речовини зберігаються в незмінному вигляді. Що ж з катехінами відбувається при ферментації? Під впливом окисного процесу антиоксиданти перетворюються в флавін і теарубігіни. Завдяки останнім настій набуває свого гарного бурштинового кольору. Якщо розглядати флавін і теарубігіни, взявши до уваги їх антиоксидантні властивості, то вони так само активні, як і катехін в зеленому чаї. З цього випливає, що поліфенольні сполуки в обох варіантах напою рівні. Тому складно визначити, який чай корисніший.

 

Як зберегти користь чаю і не нашкодити собі

Важливо пам'ятати, що напій буде корисним тільки за умови його правильного приготування і вживання. Потрібно пити тільки свіжозаварений чай. Якщо настій постояв довше 10-15 хвилин, то в ньому починає зростати зміст гуаніну. В малих концентраціях ця речовина не несе небезпеки, а ось при тривалому окисленні вона стає токсичним гуанідином, що негативно впливає на нервову, серцево-судинну систему і шлунково-кишковий тракт.

Враховуйте також те, що поліфенольні речовини, які містять чорний чай, зелений, кава і какао, перешкоджають засвоєнню організмом людини таких мінералів, як залізо, цинк та кальцій. Тому не рекомендується пити забагато цих напоїв в день – оптимально зупинитися максимум на 3-4 чашках.