Як виготовляють цейлонський чай фото

Як виготовляють цейлонський чай

Виробництво чаю – процес непростий. Чайний лист піддається термічній та механічній обробці, і тільки після ряду складних та трудомістких маніпуляцій виходить готовий до фасування і подальшого вживання продукт.

Вважається, що саме цейлонський чай володіє найкращими смаковими якостями та багатим хімічним складом. Так як же роблять чай? Давайте розберемося.

Процес збору

Виробництво цейлонського чаю починається зі збору сировини: зриваються тільки два верхніх листочка на гілці та брунька. Процес найчастіше виконується вранці, коли на кущах є роса. Збір здійснюється вручну. В середньому одна людина зриває від 16 до 24 кг чайних листів за день.

Етапи виробництва

Процес переробки складається з декількох етапів:

·        сортування;

·        сушіння;

·        ферментації;

·        подрібнення і просіювання.

Сортування і сушка

Свіжозібраний лист прямо з плантації доставляється на фабрику. Далі відбувається його сортування: розподіляють сировину с урахуванням зовнішнього виду і розміру, також видаляється пошкоджена сировина. Після такої підготовки майбутній чай відправляється сушитися. Для процесу зав’ялювання (видалення вологи) використовується спеціальна тара – так звані жолоби.

Ферментація

Після етапу сушки чайне листя поділяють і піддають деформації: скручують та загортають. Потім настає процес ферментації – при контакті з повітрям сировина починає окислюватися. При цьому особлива увага приділяється вологості та параметру температури навколишнього середовища і самого чайного листя. Витримують сировину на повітрі протягом чітко визначеного часового інтервалу.

На етапі ферментації важливу роль відіграє досвід та увага, адже при неправильному підході продукт може зіпсуватися (погіршуються смакові характеристики), тому стежать за процесом виключно майстри. Особливо важлива сушка на відкритому повітрі при виробництві чорного чаю. В ході ферментації чайне листя змінє свій колір із зеленого на темно-мідний.

Після окислення на повітрі сировина переміщується в сушильну камеру, де відбувається припинення процесу ферментації. На цьому етапі фіксуються смакові якості продукту. Також сировина остаточно просушується (підтримується необхідна температура протягом певного часу) і набуває темного кольору (аж до чорного). З 4-5 кг чайного листя виходить близько 1 кг готового чаю.

Подрібнення, просіювання і пакування

Коли лист висушений, його подрібнюють та остаточно сортують (просівають). Готовий продукт поділяють по градації та складу, – певний сорт повинен відповідати заданим якостям. Тільки після сортування чай відправляють на розфасовку.

У нас на сайті представлений великий асортимент чаю, який зроблений з урахуванням вимог до технологічного процесу. Якість товару засвідчене знаком, – зображенням золотого лева з мечем на упаковці.