Міжнародний день чаю фото

Міжнародний день чаю

Нещодавно з'явилося дуже приємне та тепле свято – 21 травня – Міжнародний день чаю. У чому суть заходу і як його відзначають, дізнаємося далі.

Історія виникнення

Чай – один з найстаріших і найпопулярніших напоїв у світі. Про нього відомо людям вже більше 5000 років. Однак ідея свята, присвяченого цьому напою, виникла недавно – в 2004 році на Всесвітньому громадському форумі в Мумбаї. Уже в наступному році на засіданні Центру з Освіти і Спілкуванню в Порту-Алегрії була призначена певна дата – 15 грудня. Число і місяць приурочили до «Бостонського чаювання» – історичного протесту проти Чайного податку, запровадженого англійським урядом. Згідно з документом, представники американських колоній повинні були платити податок за торгівлю чаєм.

16 грудня 1773 року учасники протесту не впустили в порт британські кораблі, навантажені чаєм. Більшість суден були змушені відправитися у зворотньому напрямку. Деяким же вдалося зайти в Бостон, де заворушення продовжилися, і, в результаті, основна частина вантажу виявилася на дні океану. У відповідь англійська влада заборонила своїм кораблям заходити в Бостонський порт, поки місто не відшкодує борг за втрачений товар. Протести продовжилися і прокотилися по тринадцяти штатах, після чого переросли в Війну за незалежність.

У 2019 Генеральна Асамблея ООН призначила офіційну дату Міжнародного дня чаю – 21  травня і доручила організацію його проведення ФАО. Перше святкування під егідою ФАО відбулося в онлайн-форматі. Учасниками віртуального заходу стали провідні країни-виробники, імпортери та експортери чаю. В ході бесіди були порушені проблеми виробництва і переробки, агроекологічні умови вирощування сировини, впливу якості продукції на здоров'я.

Як святкують

Більшість же країн продовжують відзначати свято 15 грудня. Наймасовіші заходи в цей день проводяться в тих державах, де виробництво чаю є одним з найважливіших джерел доходу в бюджет – Індія, Шрі-Ланка, Бангладеш, Китай, В'єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Танзанія та ін. В інших країнах свято тільки починає вкорінюватися, але його популярність зростає. Яку б дату для себе не вибрали ви – 15 грудня або 21 травня – потіште себе та своїх близьких смачними сортами чаю, а хороший асортимент вам гарантує наш інтернет-магазин.