Чим легко зіпсувати смак чаю і як цього не зробити фото

Чим легко зіпсувати смак чаю і як цього не зробити

Відзначимо відразу, що мова піде не про тонкощі заварювання, хоча знати основні правила приготування того чи іншого сорту нікому не завадить. Сьогодні поговоримо про те, як не зіпсувати смак чаю, не залежно від його виду.

Не пийте занадто гарячий чай

По-перше, заварка ще на віддала весь свій смак воді, тому ви повноцінно не зможете насолодитися улюбленим напоєм. По-друге, пити занадто гарячий чай не корисно й навіть вкрай шкідливо. Вчені Тегеранського університету провели 10-річні дослідження за участю 50 тисяч осіб, щоб виявити причину високого рівня захворювання на рак стравоходу в Голестане, однієї з провінцій Ірану. З'ясувалося, що більшість хворих регулярно вживали дуже гарячий (вище 60о С) чай та інші напої. Крім того, вченим вдалося зробити висновки, що частий прийом гарячого пиття збільшує ризик виникнення раку стравоходу на 90%.

Не використовуйте вчорашню заварку

Додавати вчорашню заварку в окріп – погана ідея. По-перше, смак буде ненасиченим, а аромат тьмяним. По-друге, про користь такого напою можна забути: більшість елементів втрачають свої цілющі властивості, наприклад, антиоксиданти катехіни піддаються окисленню і більше не борються з вільними радикалами. По-третє, через кілька годин в заварці починають розмножуватися патогенні мікроби. Не дарма в Китаї є вираз, що вчорашній чай – це отрута.

Не кладіть до чаю ​​цукор

Навіть половина чайної ложки цукру змінює смак чаю, особливо це стосується зеленого, жовтого та білого сортів. Крім того, ви підвищуєте калорійність напою, що негативно позначається на вашій вазі. Плюс вживання солодких продуктів у великих кількостях впливають на роботу серцево-судинної й гормональної систем. З добавок до чорного чаю добре підійде лимон, мед. Але не забуваємо, що останній, щоб приносити максимальну користь, не повинен контактувати з високими температурами.

Не налягайте на десерти

В ідеалі, чай – це самостійний напій, який не потребує ніяких добавок. Будь-яке поєднання з іншими продуктами не дає повною мірою насолодитися його смаком. Але нашу звичку пити чай з солодощами викорінити важко, тому вибирайте десерти, які найкраще підходять тому чи іншому сорту. Наприклад, зелений чай найкраще пити з пастилою, чорний – з шоколадом, трав'яний – з медом, пуери – з джемом і горіхами. Для вечірнього чаювання рекомендуємо віддати перевагу сирам.