Як заварювати чай фото

Як заварювати чай

Знаючи, як правильно заварювати чай, ви кожен день будете насолоджуватися прекрасним напоєм. Алгоритм нескладний, але обов'язковий до виконання. Отже, спочатку слід вибрати сам чай. Адже ніякі танці з бубном не допоможуть перетворити заварку низького сорту в божественний настій. Купуйте перевірений якісний продукт, а ми підкажемо, як приготувати з нього смачний напій.

Як вибрати і підготувати воду

Підходящою для заварювання чаю вважається чиста та м'яка вода, – в такому разі вона допомагає максимально розкритися багатому смаку настою.

Сьогодні можна легко купити якісно очищену воду. Або ж варто використовувати водопровідну, але попередньо її ретельно профільтрувати.

Температура для заварювання

Водою якої температури здійснюється заварювання чаю? Зазвичай відповіді дві: гарячою, кип'яченою. Так, обидва варіанти правильні, але мають свої нюанси:

1. Гаряча вода повинна бути попередньо кип'яченою, а потім охолоджена до потрібної температури.

2. Кип'ячена вода має 3 стадії кипіння і це варто враховувати, адже тільки одна з них є найбільш придатною для заварювання.

Давайте розберемося в стадіях кипіння води. На першій спостерігається поява дрібних пухирців. Ця стадія досить тривала, тому пропустити її складно. Така вода вважається недостатньо гарячою для приготування якісного настою. Але саме після цієї стадії кипіння слідує друга – найбільш підходяща для заварювання чорного чаю, так званий «білий ключ». У цей момент в воді найвища концентрація пухирців, і вона візуально біліє. Стадія досить коротка, тому при її відстеженні краще орієнтуватися на перехід після першої. Далі вода починає активно кипіти, вирувати. Це вже третя стадія, і вона для приготування настою не підходить.

Як заварювати в чайнику

Оптимальна ємність для заварювання чаю – чайник з порцеляни або фаянсу. Посуд має бути сухим та теплим. Часто чайник підігрівають шляхом ополіскування окропом і дають йому висохнути природним шляхом.

Важливо розрахувати потрібну кількість сухої сировини. Як правильно заварювати чорний чай і зелений? Тут, звичайно, кожен орієнтується на свої смакові переваги. Якщо не вказано рекомендацій від виробника, то можна виходити з прийнятої норми: на 1-2 склянки води береться 1 чайна ложка чорного або 1,5-2 зеленого чаю.

Після того як сухий чай буде залитий гарячою кип'яченою водою, кришку і носик чайника рекомендується накрити серветкою, – так в настої збережеться максимум аромату. Закутувати чайник не можна, в такому випадку заварка чаю буде не настоюватися, а пріти, і це погіршить смак.

Відносно температури заварювання чаю – дивіться рекомендації від виробника. Взагалі чорний заливається окропом, не нижче 90 ˚С, а зелений гарячою водою (близько 75-80 ˚С). Треба звернути увагу ще на тривалість заварювання. Стандартно чистий зелений настоюють близько 15 хвилин, чорний крупнолистовий – 6 хвилин.

Якщо на поверхні чаю утворюється пінка – не знімайте її, а розмішуйте. У ній містяться ефірні масла, які насичують настій ароматом. Приємного чаювання!