Як вибрати ідеальний чайний сервіз для сімї фото

Як вибрати ідеальний чайний сервіз для сім'ї

Довгий час вважалося, що чайні сервізи застаріли: мовляв, навіщо вони, якщо є зручні та недорогі гуртки з Ікеї. Але коли всі почали проводити вдома набагато більше часу, з'явилася потреба оточувати себе не лише функціональними, а й красивими речами.

 

Кількість чашок

Перше, що потрібно зробити, вибираючи сервіз – визначитися з кількістю посуду. Купувати повсякденний набір на 8 персон, якщо в будинку мешкають троє, включаючи кішку, не надто раціонально. Можна придбати комплект для чаю на чотирьох (з урахуванням гостей) або міні-набір з маленьким чайником, парою чашок і блюдець.

Після того, як визначитеся з кількістю, переходьте до вибору матеріалу.

 

Скло

Вибір мінімалістів. Скляні сервізи, як правило, мають стильний сучасний дизайн. Плюс: за склом дуже просто доглядати. Воно не вбирає запахи, його можна мити в посудомийній машині.

Мінус: скло крихке і не завжди термостійке, може луснути від гарячої води або перепаду температур.

 

Кераміка

Обмовимося відразу: кераміка – це будь-який виріб із глини, що пройшов випал. І дешева чашка з веселим написом за сто гривень, і китайська кістяна порцеляна є керамікою.

Плюс усіх керамічних виробів у тому, що вони довго тримають тепло, а значить, вам не доведеться постійно розбавляти охолоджений чай окропом.

Мінус, властивий всій кераміці, - крихкість і страх перепадів температури. Але є ще й специфічні нюанси. Наприклад, сервізи з тонкого витонченого порцеляни (особливо з кістяного) – це дуже красиво, але й дуже недешево. А недорогий розписний фаянс – зручний, але досить тендітний.

 

Склокераміка

Незважаючи на назву, до кераміки як такої особливого відношення не має. Це непрозоре вогнетривке скло, яке виробники можуть пофарбувати у будь-який колір. Недолік склокераміки той самий, що й у звичайного скла, – напої в такому посуді швидко остигають.

 

Зверніть увагу на чайник

Чайник – необов'язковий елемент сервізу. Але, погодьтеся, набагато симпатичніше, якщо на столі стоїть повний набір із чашок, чайника і навіть блюдець. І мало що дратує більше, ніж незручний заварник, чай з якого ллється будь-куди, але не в чашку.

Отже, найважливіше у чайнику – форма. Знавці визнають і класичні «пузаті» чайники, і моделі витягнутої форми. Головне, щоб носик був спрямований вгору і був вищим за рівень «шийки». Другий важливий фактор – щільність прилягання кришки. З-під кришки, що не щільно закривається, випаровується тепло, необхідне для правильної екстракції чаю.