Як обрати бездоганний стейк - склад і корисні властивості яловичини фото

Як обрати бездоганний стейк - склад і корисні властивості яловичини

Стейк з яловичини-шматок кращої частини туші молодих бичків, який обсмажують з двох сторін. Особливо цінуються стейки з телятини тварин, відгодованих пшеницею або кукурудзою. Його нарізають скибками 5-7 сантиметрів поперек волокон.

Склад і корисні властивості

Користь яловичини для організму обумовлена наявністю вітамінів Е, В1, В2, В5, В9, РР. Крім того, в ній міститься біотин, благотворно впливає на шкіру, нігті і волосся, а також натуральний антидепресант холін, нормалізує обмін речовин.

Сирий продукт багатий макро-і мікроелементами, причому більшість з них зберігається навіть після теплової обробки. Вживаючи соковиті стейки і біфштекси, ми насичуємо організм не тільки цінним білком, але і цинком, залізом, кальцієм, магнієм, натрієм, калієм, фосфором та іншими мінералами.

Розмірковуючи про те, які вітаміни в яловичині роблять цей продукт настільки цінним, варто відзначити наявність таких корисних речовин, як В6 і В12, що поліпшують функціонування нервової і кровоносної систем.

Регулярне, але помірне вживання м'яса великої рогатої худоби впливає на людину дуже благотворно:

     - насичує амінокислотами, на які розщеплюється тваринний білок;

     - розріджує кров, знижує тиск і ризики інфаркту;

     - підвищує рівень гемоглобіну і зміцнює стінки судин;

     - нормалізує роботу шлунка і кишечника;

     - знижує рівень "поганого" холестерину;

     - покращує функціонування мозку і нервової системи;

     - продовжує молодість шкіри;

     - зміцнює кістки, м'язи і суглоби.

Товщина, колір і інші параметри, на які потрібно звернути увагу при покупці.

Як обрати

Рибай, портерхаус, Стріплойн — який би стейк ви не вважали за краще, якість страви залежить в першу чергу від м'яса, з якого він складається. Але, хоча ідеальний стейк повинен відповідати ряду параметрів, дотримати всі умови досить просто.

Ось які вимоги шеф-кухаря радять пред'являти до м'яса для стейків:

     1. Товщина. Не погоджуйтеся на шматки м'яса, що нагадують відбитий шніцель. Правильний стейк повинен мати певну товщину, щоб зберегти соковитість. Стандартне правило: купуйте стейки товщиною не менше 2-3 сантиметрів.

     2. Витримка. Яловичина повинна бути витримана в спеціальних умовах від двох до чотирьох тижнів, перш ніж вона буде готова до нарізки на стейки або інші висівки. Витримування збагачує смак і забезпечує максимальну ніжність м'яса.

     3. Колір. При покупці стейки повинні бути темно — червоного кольору-це означає, що вони свіжі і готові до вживання.

     4. Мармуровість. Мармуровістю ми називаємо прожилки жиру по всьому шматку м'яса. Якщо вона є, це означає більше смаку і більш соковитий стейк.

     5. Смужка жиру. Завжди шукайте стейки зі смужкою жиру з краю. Вона повинна бути білосніжною (не жовтуватою!) і не надто товстою. Перед тим, як покласти стейк на решітку гриля, можна зробити кілька надрізів по краю, щоб шматок не вигинався під час смаження.

Яловичина є чудовим джерелом білка та інших поживних речовин. Цей вид м'яса може бути корисною частиною дієти більшості людей, але його слід вживати в помірних кількостях.