Що небезпечного в енергетиках крім кофеїну і чому їх краще не давати дітям фото

Що небезпечного в енергетиках крім кофеїну і чому їх краще не давати дітям

Ми розібралися, чим такі шкідливі для дітей енергетики і як вони впливають на здоров'я дорослих.

 

У чому секрет бадьорості від енергетиків

На перший погляд, енергетики – це звичайне газування з додаванням кофеїну. Тоді звідки стільки розмов про їхній негативний вплив на здоров'я? Вся справа у складі. Будь-який такий напій у різних пропорціях містить:

1. Кофеїн – стимулятор нервової системи. Міститься не тільки в каві та чаї, а й у какао, шоколаді, чайному грибі.

2. Цукор – простий вуглевод. Стимулює нервову систему сам собою і посилює дію кофеїну.

3. Таурін та L-карнітин - амінокислоти. Беруть участь в енергетичному обміні та підвищують витривалість організму.

4. Вітаміни групи В. Допомагають доставляти енергію до клітин.

Крім цього, у складі можуть бути:

- екстракт насіння гуарани, що містить вдвічі більше кофеїну, ніж кавові зерна;

- екстракт женьшеню, що надає тонізуючу дію;

- мате, що також містить кофеїн.

Вважається, що енергетики бадьорять за рахунок великої кількості кофеїну, але це не зовсім так. У банку енергетика об'ємом 0,5 л загалом близько 150 мг кофеїну, а чашці американо - 125 мг. Раніше ми писали про те, скільки кофеїну міститься в каві.

Гранична доза кофеїну в день - 400 мг для дорослих і 100 мг для підлітків від 12 до 18 років.

Тонізуюча дія енергетика обумовлена комплексом усіх добавок, що підсилюють його ефект: гуарани, цукру, женьшеню і т. д. Однак якщо каву можна приготувати по-різному (як мінімум не додавати в неї цукор), то енергетик продається вже в готовому вигляді. У кожній банці — 50–60 г цукру (дев'ять чайних ложок), а загальна калорійність — близько 200 ккал за середньої добової норми 1800 ккал.

 

Чим шкідливі енергетики для дорослих та дітей

Вживання енергетиків, незалежно від віку, може спровокувати:

1. Розлад нервової системи. Як результат – безсоння, підвищена агресія, головний біль, тривожність. Такі симптоми пов'язані з надмірним вживанням кофеїну та ефектом звикання до нього, при якому організм вимагає підвищувати робочу дозу.

2. Порушення роботи серцево-судинної системи. Небезпечно підвищенням артеріального тиску, почастішанням пульсу (тахікардія), зміною серцевого ритму, ризиком розвитку ішемії міокарда.

3. Підвищення кислотності шлунка та можливий розвиток гастриту та виразкової хвороби (побічна дія будь-якого газування). Причина в ортофосфорній кислоті у складі.

4. Порушення обміну речовин. Через підвищений вміст цукру виникає ризик розвитку цукрового діабету. Також енергетики можуть спровокувати набір ваги, погіршення стану шкіри та волосся.

Найбільшу шкоду енергетики можуть завдати організму дітей та підлітків. У них вживання таких напоїв може спричинити розвиток неврологічних та серцево-судинних захворювань.

Реклама перших енергетиків «Lucozade»

Чи є користь від енергетиків

Перші енергетичні коктейлі Lucozade почали випускати 1938 року. Вони призначалися задля стимуляції фізичної активності англійських спортсменів. Щоправда, згодом усі учасники експерименту потрапили до лікарні з харчовим отруєнням, але це не завадило виробникам трохи вдосконалити формулу та випустити напій у масовий продаж. Позиціонувався він як глюкозний коктейль для дітей та дорослих, який чудово заповнює енергію.

Приблизно так само позиціонуються енергетики і зараз: це солодкі напої, що бадьорять, з кофеїном, корисними амінокислотами і вітамінами. Вітамінів у них справді багато, навіть занадто: у деяких банках їхня доза може перевищувати добову норму споживання. Теоретично шкоди у цьому немає, тому що надлишок виведеться з організму, але й користь вітамінів у такій кількості також не доведена.

Те саме можна сказати і про таурін з L-карнітином: немає досліджень, що підтверджують доцільність застосування їх як біодобавок. Отже, вся користь енергетиків — не більше, ніж маркетинговий хід.

 

Як часто можна пити енергетики без шкоди здоров'ю

Більшість компонентів енергетичних коктейлів виводяться з організму протягом доби. Щоб не збільшувати добову дозу кофеїну та навантаження на серце, рекомендується пити енергетики не частіше за дві-три рази на тиждень і не більше двох банок за один раз.