Чи можна пити зелений чай при вагітності фото

Чи можна пити зелений чай при вагітності

Майбутніх мам хвилює безліч питань, котрі стосуються вживання вагітними зеленого чаю. Чи не зашкодить напій здоров'ю дитини? Чи не спровокує вживання кофеїну загрозу викидня? Якщо можна пити зелений чай при вагітності, то скільки чашок максимум? Чи нормально кофеїн сприймається організмом матері? Чи не позначається вживання напоїв, що містять цю речовину, на самопочутті? Спробуємо на них відповісти в цій статті.

Дослідження про вплив чаю при вагітності

Вчені провели дослідження, де розглянули це питання з різних сторін. Причому спостереження велися за станом і матері, і дитини. Результати досліджень були опубліковані в журналі Американської Медичної Асоціації. Доказів, що кофеїн, при помірному споживанні, впливає на розвиток плода і може привести до спонтанних абортів, виявлено не було.

Також проводилося дослідження протягом 7 років з участю 1500 вагітних жінок, які вживали в період виношування плоду зелений та чорний чай. Крім загального самопочуття, також спостерігали за процесом розвитку дитини в утробі матері і відповідністю всіх параметрів плода нормі. І що в результаті? Чи можна вагітним пити зелений чай?

Було встановлено, що при вживанні в день кофеїну, який міститься в 3,5-5 чашках зеленого чаю, ніякого впливу не відзначається. Речовина не впливає на вагу, окружність голови і довжину тіла новонародженого. Також дослідження проводилися і в період дорослішання дитини (в 8 місяців, в 4 роки і 7 років). В результаті підтвердилося, що вживання кофеїну матір'ю в період вагітності не відбивається на розвитку моторики та інтелекту малюка.

Метаболізм кофеїну при вагітності

Але важливо враховувати те, що на метаболізм кофеїну в організмі впливає ряд факторів. Крім віку, статі, ваги, раціону харчування і шкідливих звичок, до цього переліку медиками додана й вагітність.

Вагітність стає причиною, яка перешкоджає протіканню метаболізму кофеїну. У першому триместрі період напіврозпаду речовини становить від 2,5 до 4,5 годин, у другому – близько 7 годин, в третьому – до 10,5 годин. Виходить, що в організмі вагітної жінки кофеїн затримується довше, ніж зазвичай, і тому може надавати збуджуючий вплив, якщо організм чутливий до нього.

Незважаючи на цей факт, при вагітності рекомендується вживати напої, що містять кофеїн, але в помірній кількості. Якщо говорити про чай, то норма становить 3-4 чашки в день. Тут важливо враховувати, що зелений чай рекомендовано пити в першій половині дня.