Якої температури повинна бути вода при заварюванні чаю фото

Якої температури повинна бути вода при заварюванні чаю

Чорний чай рекомендують заливати окропом, а ось для заварювання зеленого краще взяти гарячу воду. А що станеться, якщо не виконувати існуючі правила отримання настою? Давайте розбиратися в тонкощах та способах приготування напою.

 

Загальні правила заварювання

З вибором температури води, здається, що все зрозуміло: чим гарячіша рідина, тим швидше протікає процес заварювання чаю. Насправді не все настільки просто, адже при такому способі отримання настою можуть бути втрачені смакові якості напою і аромат. Тому заливати кип'яченою водою рекомендовано тільки чорні чаї, адже їм властива терпкість і повнота смаку, які найкраще розкриваються під впливом високої температури. В такому настої більше цінуються саме ці якості, ніж аромат напою.

А ось температура заварювання зеленого чаю повинна бути близько 80 ˚С. Важливо відзначити, що при додаванні окропу в заварку залишається лише терпкість напою, а аромат та багатогранність смаку майже повністю втрачаються.

 

Заварювання зеленого чаю

При якій температурі заварювати зелений чай, щоб отримати насолоду і користь від напою? Як уже згадувалося в загальних правилах його приготування, оптимальною є вода, охолоджена після закипання до 80 ˚С. При використанні окропу листя можуть зваритися, при цьому настій втратить не тільки близько 40% своїх смакових якостей і аромату, але й частину корисних мікроелементів.

Заварювати зелений чай можна і більш прохолодною водою, температура якої нижче 80 ˚С. В цьому випадку напій потрібно довше настоювати.

 

Заварювання чорного чаю

Як відомо, що при виробництві чорний чай піддається ферментації. В ході цього процесу змінюється хімічний склад сировини. Для розкриття листя чорного чаю та отримання якісного настою потрібен окріп, тобто вода нагріта до 100 ˚С. Якщо для приготування взяти гарячу рідину, то напій вийде не таким насиченим і втратить частину властивих йому смакових якостей.

Деякі вважають за краще чай не просто заливати окропом, а піддавати варінню. Такий метод заварювання краще не використовувати, адже при тривалому впливі високої температури настій не тільки втрачає корисні властивості, а в ньому з'являються небезпечні для організму людини психостимулюючі речовини.

Метод «холодного» заварювання

Також відомий метод «холодного» заварювання («cold brew»). Полягає він у тому, що сухий чай просто заливається водою кімнатної температури і поміщається в холодильник. В результаті виходить настій, що містить максимальну концентрацію корисних мікроелементів, які можна отримати з чайного листя. Єдиний нюанс – для приготування такого напою потрібно багато часу.

«Холодним» способом заварювати можна і зелений, і чорний чай. Найкраще заливати листя на ніч. Важливо відзначити, що настій, отриманий з чорного чаю таким методом, менш терпкий, ніж при заварюванні кип'ятком.