Вчені зясували, чи шкідливо пити гарячий чай фото

Вчені з'ясували, чи шкідливо пити гарячий чай

Мабуть, таким питанням задається багато любителів чаю. Яка температура напою повинна бути придатною для пиття? Виявляється, що вже точно він не повинен бути надтогарячим, інакше може спровокувати розвиток раку стравоходу. До такого висновку прийшли американські вчені після ряду досліджень, результати яких були опубліковані в статті в International Journal of Cancer.

Суть експериментів

Спочатку серед учасників експерименту провели опитування. Респондентам потрібно було вказати в анкеті, скільки чаю вони випили і якої температури. Такий підхід дав не зовсім вірний результат, адже учасники вказували дані попам'яті (вони могли про щось забути).

Більш точне дослідження було проведено пізніше. Збором таобробкою даних займалися вчені Американського онкологічного товариства. Куратором дослідженнявиступивстратегічний директор з нагляду Фархад Ісламі. В ході експериментувивчалися звички чаювання, і особлива увага приділялася температурі напою.

Учасниками дослідження доктора Ісламі тайого колег стали більше 50 тисяч чоловік. До групи респондентів були включені бажаючі у віці від 40 до 75 років. Спостереження за учасниками велося протягом 10 років (з 2004 по 2017 рр.). У цей період у 317 респондентів виявили рак стравоходу.

Залежно від температури, вчені умовно розділили чай на:

- гарячий (вище 60 ºС);

- теплий і прохолодний (нижче 60 ° С).

У дослідженні також враховувалися інші параметри, що відноситься до вживання напою. Наприклад, фіксувався час від розливу до початку його прийому.

Що показали результати

За підсумками дослідження було з'ясовано, що вживання від 700 мл гарячого чаю або будь-якої іншої рідини (кава, какао) на добу сприяє ймовірності розвитку раку стравоходу на 90% в порівнянні з тим, якби його випили в теплому або холодному вигляді.

Виходячи з отриманих даних, вчені зробили висновок про необхідність попередження людей про те, що температура напоїв перед початком їх вживання не повинна бути вищою 60 ºС. Також автори дослідження запланували проведення додаткової роботи, орієнтованої на з'ясування причинно-наслідкових зв'язків.

Пити чи не пити гарячий чай? Це кожен вирішує для себе сам. Але якщо брати до уваги рекомендації і дослідження вчених, то краще все ж почекати, поки напій трохи охолоне. За цей час він краще настоїться і повністю розкриє свій смак.