Чи можна розбавляти чай холодною водою та які є інші способи швидко остудити напій фото

Чи можна розбавляти чай холодною водою та які є інші способи швидко остудити напій

Любителі чаю діляться на дві категорії людей: ті, хто спокійно розбавляє гарячий напій холодною водою і ті, які категорично не сприймають цього та мають цілий список доказів про шкідливість маніпуляції. Хто правий у цьому питанні та які є альтернативні способи швидко охолодити напій, розповідаємо далі.

Забобони

Традиції чаювання формувалися століттями і, природно, не могли не супроводжуватися забобонами. Наприклад, додавання в гарячий напій холодної води вважалося чаклунським обрядом. Таким способом відьми та маги «розбавляли» й «охолоджували» почуття закоханих. Відомий всім вираз «дім - повна чаша» також пов'язували з чаєм, який необхідно було наливати до країв посуду. Залишити місце в ємності для холодної води означало приректи свій будинок на безгрошів'я і нужду.

Вплив на здоров'я

Основний аргумент в наш час – шкідливий вплив розведеного чаю на роботу шлунка. Раніше дійсно так і було: напій міг викликати розлад. Але причина в тому, що наші бабусі й дідусі додавали в чай ​​сиру воду з-під крану або з колодязя. Сьогодні ж ми вживаємо очищену або бутильовану воду, тому ризик підхопити якусь кишкову інфекцію мінімальний.

Як швидко охолодити чай, щоб не накликати неприємності і отримати користь

Але є ще одне переконання, що розбавлений чай втрачає свою цілісність і користь. Розведений настій виходить менш насиченим і ароматним, а значить містить меншу кількість властивих йому речовин та не приносить повноцінного задоволення.

Наводимо 5 способів, як охолодити чай без додавання води.

Пити з блюдця

Такий варіант чаювання ще має назву «по-купецькому». Напій, налитий в блюдце, швидко остигає за рахунок його малої кількості та великої площі посуду. Таким способом можна пити навіть дуже гарячий чай і не боятися обпектися.

Використовувати дві чашки

Напій охолоне набагато швидше, якщо перелити його в холодну чашку. З фізики відомо, що частина теплової енергії рідини витрачається на нагрів нової ємності, і її температура при цьому знизиться.

Опустити в чай ​​ложку

Схожий принцип й у чайної ложки – також відводить тепло. Щоб напій охолоджувався швидше, можна в ємність опустити відразу кілька холодних ложок.

Поставити на підвіконня

Дієвий спосіб для холодного сезону. Залиште чашку з чаєм біля відчиненого вікна на 3-5 хвилин. Але не відволікайтеся надовго, щоб потім не довелося заварювати новий напій.

Багаторазовий лід

Охолоджувачі багаторазового використання підходять не тільки для охолодження віскі, але й для чаю. Після застосування просто витягніть кубики, промийте їх та покладіть назад до морозильної камери. Багаторазовий лід не тане та не розбавляє рідину.