Чи можна пити чай при панкреатиті фото

Чи можна пити чай при панкреатиті

У давні часи чай пили не для того щоб втамувати спрагу, – настій вважався ліками. Продукт був дефіцитним, тому дуже цінувався. Зараз же чай представлений у великій різноманітності, і кожен може вибрати саме той, що подобається йому. Хтось любить упаковані, хтось на вагу. Одним подобаються розсипні чаї, іншим пакетовані. Деякі вважають за краще чисті сорти, а не купажі та ароматизовані. У кожного свій смак. Але повернемося до лікарських властивостей продукту, а точніше поговоримо про те, який чай при панкреатиті можна пити. Давайте розбиратися в нюансах.

При гострому панкреатиті

Найчастіше при гострому панкреатиті лікування починається з голодування. Цей період може тривати від 1 дня до 3 тижнів. При такій дієтотерапії в основному всім хворим дозволяється вживання рідини. Найбільш часто перевага віддається чаю, бо він:

- попереджає обезводнення організму;

- надає протидіарейні вплив на організм завдяки вмісту дубильних речовин (наприклад, таніну);

- притупляє активність запалення за рахунок антиоксидантів (поліфенолів) в складі;

- проявляє сечогінний ефект, що сприяє зниженню набряклості при запаленні підшлункової залози.

Важливо враховувати, що при гострому панкреатиті дозволено пити тільки неміцний чай. Пояснюється це тим, що в настої містяться алкалоїди та ефірні масла, які здатні впливати на організм не залежно від їх кількості. Зазначені речовини провокують підвищене виділення протеолітичних ферментів, які беруть участь у перетравлюванні самої залози.

В чай не слід додавати цукор, – зайва глюкоза сповільнює роботу підшлункової залози. Важливо вибирати неароматизовані напої, тому що ароматизатори, не залежно від того, вони синтетичного або натурального походження, чинять негативний вплив на вироблення секрету підшлунковою залозою і можуть викликати алергічну реакцію. Оскільки настій надає тонізуючий ефект, то зелений чай при панкреатиті рекомендується пити до 2 годин дня.

При хронічному панкреатиті

Якщо спостерігається загострення хронічного панкреатиту, то чай пити дозволено. Принципи вживання такі ж як і при гострому захворюванні підшлункової залози. У період ремісії можна вживати вітамінізовані чаї.

При панкреатиті чай корисний, оскільки напій здатний:

- знижувати рівень глюкози в крові;

- зменшувати вміст холестерину;

- підтримувати еластичність кровоносних судин;

- притупляти тягу до алкогольних напоїв;

- уповільнювати розвиток злоякісних клітин.

Для того щоб отримати від чаю максимальну користь, варто пити якісний чай. Найкраще, якщо це буде листовий сорт.