Основне про хімічний склад чаю фото

Основне про хімічний склад чаю

Чи замислювалися ви коли-небудь про склад чаю? Тільки уявіть, що одна чашка настою містить в собі близько 300 хімічних сполук, які впливають на ваш організм. Основні компоненти чаю вивчені, але не всі. У цій статті поговоримо про те, який він хімічний склад чаю. До уваги братимемо саме настій, приготований з підготовленої до вживання (обробленої й висушеної) сировини.

Групи хімічних елементів в чаї

Склад чорного чаю, як і зеленого, представлений розчинними й нерозчинними в воді хімічними елементами. Останні впливають на зовнішній вигляд настою та його фізичну структуру, представлені клітковиною, целюлозою, білками, жирами, хлорофілом, а також різними пігментами й крохмалями. Розчинні речовини визначають смак напою і користь чаю для здоров'я людини. До них відносяться флаваноіди, алкалоїди, дубильні речовини, амінокислоти і мікроелементи.

Група флаваноидов представлена ​​катехінами та флавонолами. Ці хімічні речовини, що входять до складу зеленого чаю, а також чорного, додають напою гіркоту і терпкість. Катехіни володіють потужними антиоксидантними властивостями, тому позитивно впливають на організм.

До групи алкалоїдів відносяться кофеїн, теофілін і теобромін. Ці компоненти додають напою гіркуватий смак, а на організм впливають наступним чином:

· Кофеїн допомагає організму збадьоритися, підвищити концентрацію, ясність розуму, сприяє поліпшенню когнітивних функцій, позитивно впливає на центральну нервову систему.

· Теофілін – дієві ліки проти астми і хвороб легенів.

· Для теоброміну характерні сечогінний, стимулюючий і розслаблюючий ефекти. Хімічний елемент сприяє розширенню кровоносних судин та зниженню артеріального тиску.

Група амінокислот, представлена ​​теаніном і L-теаніном, надає чаю солодкість. Ці хімічні речовини позитивно впливають на підвищення розумової концентрації, знижують тривожність і артеріальний тиск, розслаблюють та покращують сон. Також амінокислоти здатні підвищувати імунітет і допомагати в боротьбі із зайвою вагою.

Танін – дубильна речовина. Цей хімічний елемент має виражену протимікробну дію. Також вивчені властивості позитивного впливу на організм пенообразующих речовин – сапонінів. Вони знижують рівень холестерину в крові, покращують ліпідний обмін, знищують хвороботворні бактерії. Крім того, в чаї міститься ряд важливих для здоров'я мікроелементів (кальцій, калій, магній, фосфор, залізо та ін.) і вітамінів (С, Р і РР, групи В).

Вибирайте якісний чай, і нехай кожна чашка напою приносить вашому організму тільки користь!