Чай каркаде: найбільш «чайна» троянда фото

Чай каркаде: найбільш «чайна» троянда

Те, що люди називають чайної трояндою, не має ніякого відношення до напою, на жаль. Зате є троянда суданська, що не одержала назву «чайна», але підходить під нього більше, ніж будь-яка інша рослина. Саме так охрестили гібіскус або розеллу, і саме ця рослина служить основою для каркаде - національного єгипетського напою.

Гібіскус Сабдаріффа - унікальний чагарник, уродженець тропічних широт, відомий своїми привабливо-яскравими червоними квітками. Ще в давнину були виявлені його смакові властивості, причому, їстівним рослина є повністю, але оптимальною формою для приготування напою послужили саме засушені приквітки. Збирають їх на сучасній території Східної Індії, Єгипту, Судану і тропічних широт Південної Америки.

 

Чай iз гибискусу або каркаде

Переходячи безпосередньо до опису каркаде, варто відзначити, що чаєм його називають помилково. Знову ж? правильним, враховуючи інгредієнти і спосіб приготування, має право вважається «чайний напій», «відвар» або «настій». Якщо не надто заглиблюватися в питання культур і традицій, то варто просто запам'ятати, що термін «червоний чай» вже належить такому знайомому всім чорному чаю. Досить дивно, але різниця дійсно є (хоча б факт використання абсолютно різних рослин). Смак у напою кисло-солодкуватий, терпкий тав’яжучій при належній міцності, а при підсолоджуванні нагадує компот або морс. Звичайно ж, не можна ще раз не захопитися кольором, який називається рубіновим або гранатовим і має велику палітру відтінків, котрі залежать від часу таміцності заварки.

Поширений в жарких країнах, напій фараонів подається як гарячим, так і холодним. Має безліч варіантів приготування: в способах обробки, додаванні прянощів і деталях смаку, є, де розгулятися.

 

Корисні властивості гібіскусу та протипоказання

Недарма каркаде користується попитом на протязі багатьох століть. Крім своєї краси і насиченого смаку, гібіскус має дюжину корисних мікроелементів, таких як кальцій, залізо і фосфор. Дуже багата рослина вітаміном С і аскорбіновою кислотою, тому в періоди нестачі вітамінів корисно вживати в їжу розм'яклі пелюстки гібіскуса. Менший обсяг, а користь, як від цитруса. Він сповнений антиоксидантів та має позитивний впливна серцево-судинну систему, добре підходить для вирівнювання стрибків тиску.

Але людям з гіпотонією варто бути обережними у вживанні, так як доведено, що каркаде знижує тиск і регулює стінки кровоносних судин.Ці властивості, в свою чергу, корисні при підвищеній температурі тіла, надаючи природну жарознижувальну дію. Крім того, напій має виражений сечогінний вплив і прискорює виведення алкоголю з крові. Звертати увагу на кількість випитого «червоного еліксиру» варто людям з гастритомта виразкою, так як він, нехай і незначною мірою, але підвищує кислотність шлункового соку. Категоричних протипоказань на даний момент не виявлено.

 

Приготування каркаде

Як приготувати

Отже, кілька рецептів:

• традиційний і найпростіший – 1 чайна ложка пелюсток на літр окропу, цукор додається за смаком;

• холодний варіант, який готується так само, але після, охолоджується природним шляхом або додаванням шматочків льоду;

• настоювання пелюсток у воді кімнатної температури, після двох годин напій потрібно прокип'ятити і знову охолодити льодом. За смаком додаються: лимон, м'ята, кориця, листя смородини.

При гарячому заварюванні потрібно звернути увагу на час кип'ятіння, тому що при тривалому нагріванні пропадають фарбувальні властивості, і рідина стає сірого кольору, адже візуальна насолода – один з головних плюсів саме каркаде. Холодним способом пелюстки можна обробляти до 3-4 разів, але зберігати такий настій бажано не більше 2-х днів.

Є також і нетрадиційні рецепти каркаде. На його основі готують глінтвейн: варять з апельсином, гвоздикою і корицею, потім додають неміцний алкоголь, найчастіше червоне сухе вино. Коктейлі із суданською трояндою користуються популярністю в Європі, де настої листя змішуються з ромом або джином.

 

Екзотичний чайний напій

Така, здавалося б, екзотика на сьогоднішній день дуже доступна і недорога. У будь-якому супермаркеті на прилавках є упаковані засушені пелюстки гібіскуса. Часто можна зустріти в формі чайних пакетиків, що не рекомендується купувати, так як елементи паперу сильно б'ють по збереженню смаку та мікроелементів при потрапдянні в кружку. У спеціалізованих чайних крамницях на основі каркаде існують так звані «фруктові чаї», де він доповнений цукатами та травами. Коштує навіть дешевше, ніж звичайні зелені і чорні.

Культура вживання дуже обширна і демократична, немає певних рамок. Відштовхуючись від традиційного способу, можна задовольнити абсолютно будь-який смак, граючи з нотками добавок. Каркаде поєднує в собі незвичайний, яскравий відтінок і значну користь для організму. Напоєм фараонів названий він не через недосяжність, навпаки,– він доступний, а лікувальні властивості ще в стародавнічаси порівнювалися с необмеженною силою правителів.