Як Цейлон, третій у світі за обсягами виробництва кави, став чайним островом Шрі-Ланка фото

Як Цейлон, третій у світі за обсягами виробництва кави, став чайним островом Шрі-Ланка

Найперша асоціація зі словом "Цейлон" - це, звичайно ж, чай. Але мало хто знає, що історія знаменитого цейлонського напою почалася з кави. Ми здійснили невелику подорож у часі та дізналися, чому на острові перестали вирощувати кавові дерева та перейшли на чай.

Кавовий острів під егідою Великобританії

Сьогодні ця острівна держава відома нам як Шрі-Ланка, але в XVI столітті, за часів португальського вторгнення, острова мала іншу назву — Цейлон. У XVII столітті португальців витіснили голландці, а XVIII цейлон завоювали англійці. Їм-то й спало на думку вирощувати на острові каву. І, слід сказати, це була блискуча ідея.

До середини XIX століття Цейлон охопила справжня кавова лихоманка: на острові повсюдно вирубували ліси, щоб звільнити місце під нові плантації, а більшість усієї сільськогосподарської діяльності була переорієнтована на вирощування кави. Завдяки цьому кількість інвесторів у Цейлона постійно зростала, а водночас змінювався і його вигляд: з'явилися хороші автомобільні дороги, розгалужувалась залізнична мережа, будувалися нові гавані.

Це більше, ніж сьогодні виробляє, наприклад, Кенія або Коста-Ріка, а за мірками тих часів взагалі було величезним досягненням. Такі показники вивели Цейлон на третє місце у світі з виробництва зерна після Бразилії та Голландської Ост-Індії (Індонезії). Майбутнє країни здавалося райдужним, особливо щодо прибутку для підданих британської корони.

А потім все незворотно змінилося.

Як все зіпсувала «Руйнівна Емілі»

У 1869 році фермери південно-центральної частини острова помітили, що на поверхні кавового листя стали з'являтися маленькі блідо-жовті плями, які швидко збільшувалися в розмірах і зливались із сусідніми. А на нижньому боці листя виникали округлі жовто-оранжеві пилоподібні суперечки, які передавались іншим рослинам.

Так Цейлон вразила Hemileia vastatrix, або кавова іржа, - хвороба, що атакує виключно дерева кави. Сьогодні у багатьох країнах вона відома як «ройя», а серед цейлонців перша у світі зареєстрована епідемія отримала ім'я «Руйнівна Емілі».

Уражене ковової іржею листя

Тривогу забили не відразу: підступна іржа не вбивала рослини, а швидше виснажувала їх. Листя, уражені грибком, поступово зморщувалися і опадали, в результаті ягоди виявлялися під відкритим сонцем і теж починали висихати. Протягом кількох років власники плантацій та їхні працівники боролися за життя кавових дерев, проте грибок виявився невблаганним: у вологих умовах він швидко розмножувався та не піддавався знищенню.

До 1890 все було закінчено: «Руйнівна Емілі» повністю виправдала своє ім'я, знищивши 90% кавових посадок на острові. На цьому історія цейлонської кави, за великим рахунком, була закінчена.

Епоха змін та перші чайні плантації

Шок від втрат здавався величезним, але святе місце порожнім не буває: того ж року, коли іржа вперше проявила себе, британські плантатори задумалися про чай. Під час кавового занепаду вони намагалися експериментувати з різними рослинами, але саме китайська камелія виявилася в результаті порятунком. Насамперед на Цейлоні вже йшли експерименти з її посадками, проте це були досить боязкі спроби. «Руйнівна Емілі» все змінила, змусивши плантаторів подивитися на чай іншими очима.

Піонером руху став шотландець Джеймс Тейлор. Він заклав першу чайну плантацію ще в 1867 році, а коли всім стало зрозуміло, що історія з кавою добігає кінця, Тейлор очолив новий економічний курс колонії. Завдяки йому в 1872 цейлонський чай був вперше відправлений до Англії невеликою посилкою вагою близько 21 кг. Імениті лондонці визнали продукт гідним, але, оскільки швидко такий бізнес розвиватися не міг, перша комерційна партія досягла Туманного Альбіону лише 1877 року. Цейлонському чаю знадобилося 10 років, щоб про нього заговорили всерйоз.

Хай буде чай

До 80-х років XIX століття майже всі кавові плантації на Цейлоні переробили на чайні. Це був нешвидкий і нелегкий процес, оскільки належало старі рослини викорчувати із землі, підготувати ґрунт для нових посадок та дочекатися стабільного врожаю, а також перетворити кавове виробництво на чайне.

Магія землі, сонця та вологості створила ідеальні кліматичні умови для появи нового чудового продукту з унікальним смаком та ароматом. Кінець XIX століття Цейлон зустрів, гордо несучи прапор чайної держави: за два десятки років експорт чаю зріс до 23 тисяч тонн. До того моменту Тейлора вже не було живим, а всі плантації належали великим британським компаніям, які продовжували володіти цими землями аж до 70-х років XX століття, поки Цейлон не досяг незалежності і не був перейменований в Шрі-Ланку. Країна отримала нове ім'я, але чай зберіг старе, і сьогодні обсяг його врожаю сягає 350 тисяч тонн на рік.

Ось так цейлонський чай прийшов на зміну цейлонській каві і став одним із світових лідерів індустрії.