Чи повинен чай забарвлювати чашку фото

Чи повинен чай забарвлювати чашку

Правильна відповідь - так! Будь-який чорний чай фарбує поверхню посуду в темний колір через високий вміст природних барвників: каротину, теафлавіну і теарубігіну. Останні два якраз і дають коричневий наліт на чашці. Чи можна знайти чорний чай, який не забарвлює посуд, як запобігти появі темних слідів на кружці, і що відомо стосовно зеленого чаю, дізнаємося далі з цієї статті.

Чи є чорний чай, який не фарбує чашку?

Такого чорного чаю немає. Якщо ж вам вдалося купити сорт, який не має забарвлюючого ефекту, – це повинно вас насторожити, адже чайний лист, як і всі зелені рослини, містить хлорофіл, який в процесі ферментації розпадається на похідні катехінів теафлавін і теарубігін. Перший забарвлює настій в золотисто-жовтий колір, другий додає червоно-коричневий відтінок. Якщо напій не зафарбовує чашку, значить він не містить ці речовини, або вони присутні в малій кількості, що змушує засумніватися в якості продукту.

Чи забарвлює чашку зелений чай?

Раніше згаданий теарубігін – складова виключно чорного чаю, тоді як теафлавін також в незначній кількості міститься в зеленому чаї, тому наліт на посуді від такого настою світліший, та все одно він є.

Який чорний чай сильніше фарбує?

Чим сильніше ферментований чай, тим інтенсивніше він забарвлює посуд. Крім того, чашка потемніє швидше, якщо пити чай, що складається з більш дрібних фракцій. Найтемніша чашка – від чорного чаю в пакетиках! Крупнолистові сорти менше забарвлюють посуд, оскільки гірше «віддають» колір при взаємодії з водою.

Як запобігти фарбування чашки чорним чаєм?

Якщо ви любите чай, але ваш настрій псують темні сліди від напою на чашці, – скористайтеся кількома перевіреними лайфхаками.

Пийте чай із молоком. Цим способом почали користуватися в Британії ще за часів, коли чай був напоєм, доступним тільки для аристократів. Щоб не бруднити дорогий порцеляновий посуд, англійці спочатку наливали в ємність молоко, а потім ароматний настій.

Додайте в свіжозаварений напій шматочок лимона. Освітлююча здатність вітаміну С працює і у випадку з чаєм – він нейтралізує його фарбувальні властивості.

Не залишайте чашку з залишками чаю. Чим довше настій взаємодіє з поверхнею посуду, тим сильніше в'їдається в неї. Якщо не помити чашку відразу, то вам не вдасться впоратися з темним нальотом без соди або спеціальних засобів для чищення.

Вибрати якісний цейлонський чай можна в нашому каталозі - https://www.mohantea.com.ua/ua/catalog/