Основне про гречаний чай та правила його вживання фото

Основне про гречаний чай та правила його вживання

Гречаним чаєм називається суперфуд, який є чудовою альтернативою традиційному напою, не містить алкалоїдів та володіє великим переліком корисних властивостей. Звичайно ж, це не звична нам гречка. Заглибимося в деталі.

Що таке гречаний чай

Готується гречаний чай на основі татарської чорної гречки. Крупа містить безліч корисних речовин, серед яких варто виділити рутин та кверцітрін. Вперше заварювати й вживати гречку почали в Китаї (імовірно у XII столітті). Попит на цей настій найбільш високий серед жителів Південно-Західної частини Піднебесної, а також серед японців та корейців. У кожній з країн напій має свою назву: Ku Qiao Cha, Soba Cha і Maemil-cha відповідно.

Розрізняють три види гречаного чаю:

- темний – сировина піддається глибокому обсмажуванню і в такому вигляді надходить у продаж;

- світлий – зерна, які не піддавалися тепловій обробці, і до готовності доводяться безпосередньо перед вживанням;

- гранульований – гречка подрібнюється, формується та розфасовується, в тому числі й в порційні пакетики.

Експерти вважають, що гранульований гречаний чай є найменш якісним з перерахованих, через те, що при подрібненні продукт втрачає частину корисних речовин. Але, з іншого боку, такий варіант є найзручнішим для заварювання.

Про користь гречаного чаю

Сьогодні достовірно відомо, що гречаний чай є суперфудом. У продукті високий вміст вітамінів А, В, Е, РР, ряду мінералів, а також рутина, клітковини, білка й флаваноїдів. За рахунок такого багатого складу дія гречаного чаю наступна:

1. Надає детокс-ефект, сприяє виведенню зайвої рідини.

2. Робить стінки кровоносних судин більш еластичними й міцними, підвищує функцію згортання крові.

3. Покращує процеси перетравлення їжі і роботу шлунково-кишкового тракту в цілому.

4. Зміцнює імунітет, бореться із запаленнями.

Гречаний чай рекомендують вживати циклічно: три порції в день протягом місяця, а потім робити перерву (як мінімум 2 тижні). Настій можна пити навіть дітям і вагітним. Протипоказанням до вживання гречаного чаю є хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту та підвищене згортання крові. Тому, людям з такими захворюваннями, перед тим як почати пити настій, варто проконсультуватися з лікарем.

Процес заварювання

При заварюванні темної гречки 1 ч.л. зерна заливають склянкою кип'яченої трохи остиглої (до 90 ° С) води. Вживати настій можна через 3-4 хвилини. Світлу гречку спочатку необхідно обсмажити, а лише потім заварювати. Процес приготування настою аналогічний. Заварювати гречаний чай можна повторно до 3-х разів. Добре ще й те, що після приготування настою, зерна, які залишилися на дні ємності, придатні до вживання.