Чи корисний мятний чай і чим саме фото

Чи корисний м'ятний чай і чим саме

М'ята – популярний інгредієнт, який використовується для приготування напоїв, в тому числі й чаю. Ароматне листя допомагає заспокоїтися, впорядкувати думки, подолати стрес. Але, не дивлячись на те, що м'ята наділена яскраво вираженим заспокійливим ефектом, щодо неї існує багато думок: одні називають продукт дуже корисним, а інші вважають його небезпечним. Так хто ж правий? Швидше за все, реакції на інгредієнт індивідуальні. А ми пропонуємо поговорити про користь м'яти в чаї. У деяких випадках саме такий настій допомагає організму.

У боротьбі зі стресом

Якщо регулярно вживати чай з м'ятою, то спостерігається позитивний ефект на нервову систему. Такий настрій діє як міорелаксант – засіб, що сприяє зниженню м'язового тонусу. Завдяки даній властивості напій:
•    сприяє боротьбі зі стресом;
•    є хорошою профілактикою депресивних станів;
•    допомагає попередити розвиток хронічної втоми і перенапруги.

При безсонні

У тих випадках, коли спостерігаються проблеми зі сном, м'ятний чай може допомогти. Настій має бути саме трав'яним. У звичайному чаї міститься кофеїн, а в напої з м'ятного листя алкалоїду немає, тому він сприяє заспокоєнню і розслабленню організму.
Для боротьби з безсонням рекомендується випивати 3 чашки м'ятного настою в день. У такий чай, для посилення ефекту, можна додати листя меліси і суцвіття лаванди.

При захворюваннях шлунку

У листі м'яти містяться натуральні кислоти та мінерали, які в поєднанні сприяють зниженню больових симптомів при гастриті, виразці шлунку та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Настій зменшує спазми, запобігає здуттю та газоутворенню, усуває печію, є ефективним засобом проти діареї та запорів (нормалізує стілець).

Як правильно заварювати чай з м'ятою

Для того щоб чай з м'ятою був корисним, важливо правильно його заварювати. Для приготування настою можна використовувати як свіже листя, так і висушене. М'яту можна вибирати в якості основного компонента напою або ж заварювати разом з улюбленим (чорним або зеленим) чаєм. Заливати сировину потрібно гарячою водою, температура якої не повинна перевищувати 80-90 °.
Якщо це чистий м'ятний чай – настоюватися він повинен близько 10-15 хвилин. Після зазначеного проміжку часу він готовий до вживання. Термін зберігання такого настою – до 48 годин, але все ж фахівці рекомендують випивати напій протягом декількох годин після заварювання.