Користь чаю для кімнатних рослин фото

Користь чаю для кімнатних рослин

Багато сіті-фермерів вирощують рослини на балконі з метою отримати 100% екологічно чистий урожай, без хімії. Тому в пошані у них органічна підгодівля. Наприклад, звичайний чорний чай. Але його застосування багатогранніше, ніж просте добриво. Отже, якими способами можна використовувати цей продукт для балконних овочів, зелені та кімнатних рослин?

 

Підживлення

Підживлення - найвідоміший спосіб застосування чаю. Для добрива будь-яких домашніх рослин (зелені, квітів, овочів) використовується заварка чорного чаю. Її додають в воду для поливу в довільній пропорції - так, щоб напій вийшов не надто міцним, а прозорим. Можна зібрати використану заварку і повторно заварити її окропом, настояти і використовувати для поливу.

Чай не підходить для тих рослин, яким потрібна кислий грунт. Тому щоречовини, які містяться в заварці, знижують кислотність.

 

Поліпшення якості грунту

Використану заварку чаю добре додавати в грунт перед посадкою рослин. Це робить його більш пухким, легким. У той же час чаїнки добре вбирають воду, а значить - підвищується вологоємність субстрату. Поступово розкладаючись, чай віддає поживні речовини в грунт, удобрюючи його.

Можна також насипати жменю заварки в ямку під посадку. Або використовувати в подальшому, додаючи при розпушуванні і підсипання грунту.

 

Мульча

Висушена заварка використовується для мульчування грунту. Вона запобігає розвитку хвороботворних мікроорганізмів на поверхні грунту, перешкоджає росту бур'янів, добре утримує вологу. А заодно при кожному поливі віддає в грунт поживні речовини.

Для мульчування необхідно розпушити поверхню грунту в горщику, потім присипати її шаром заварки. Поверх заварки необхідно розсипати тоненький шар грунту.

Щоб не запліснявів сам мульчирующий шар, його потрібно частіше рихлити.

 

Для посадки

У попередніх способах йшлося про розсипному чай для заварки. Але пакетиках теж можна знайти застосування в домашньому садівництві. Пакети чорного або зеленого чаю (без ароматичних і інших добавок) представляють собою гарну альтернативу торф'яним таблеткам.

Для посіву насіння потрібно розкрити верх пакетика, досипати трошки грунту і помістити туди посадковий матеріал. Надалі пересадити молоденьку рослинку в постійний горщик разом з вмістом пакетика.

До речі, такий метод застосовують і для вирощування розсади.

 

Що корисного містить чай

Чай багатий такими елементами:

• калій - необхідний для здорового цвітіння і формування плодів;

• магній - бере участь у фотосинтезі, покращує ріст зеленої частини;

• кальцій - забезпечує здорове формування кореневої системи рослини;

• марганець - також необхідний для кореневої системи, бере участь в синтезі вітамінів;

• азот - найважливіший елемент для розвитку зеленої маси рослини.

Містяться в чаї та інші речовини, зокрема - дубильні, які зупиняють розвиток деякої хвороботворної мікрофлори в грунті.

Важливо, використовувати чай без добавок. Також не можна використовувати заварку, якщо в ній вже присутній цукор: він приверне дрібних жучків і мошок, вивести їх з горщика з рослиною буде складно.