Особливості чайних церемоній в різних країнах фото

Особливості чайних церемоній в різних країнах

За правилами, в Україні прийнято наливати повну кружку чаю. Цим ви показуєте, що шалено раді гостеві. Особливістю чайної церемонії в Україні є те, що чай обов'язково повинен бути високої концентрації, тому що його потім будуть розбавляти окропом. До столу повинні подавати цукор або лимон, щоб улюблений гість міг вибрати на свій смак. А як відбувається в інших країнах?

Китайська Гунфу Ча

З особливою шаною до чаю відносяться в Китаї. Чайна церемонія там називається Гунфу Ча. Тільки справжні майстри знають як правильно заварити чайне листя і який комплект посуду для цього підійде. Якість води і чаю має бути на вищому рівні. Майстер зобов'язаний стежити за тим, щоб учасник церемонії не пив надто гарячий або занадто холодний чай. Ніякого цукру! Ніяких добавок! П'ють чай зі змістом, так би мовити. Після закінчення чайного торжества, не можна мити чайник миючим засобом. Наліт на що залишився, зветься «душею чаю». Просто варварство вбивати його хімією.

 

Культ чайної церемонії в Японії

В Японії існує більше 100 правил для проведення чайної церемонії. Ритуал починається ще до появи самого чаю в цій історії. До чайного будиночка гості повинні пройти по спеціально викладеним камінню. Взуття при вході обов'язково зняти. Крім спеціального посуду для всієї цієї справи, існує ще і спеціальний одяг для майстра. Чай розтирають в порошок і разом з окропом збивають бамбуковою паличкою. Найпочесніший гість перший отримує напій. П'ють чай із спеціальних піал. Загалом, щоб освоїти всі ці правила вам знадобиться не один рік.

 

Самовар по-індійськи

Якщо прогулятися по Індії, можна знайти купу чайних лавок. Чай там продають скрізь і пропонують спробувати прямо в магазині. Заварюють і зберігають чай в незвичайній ємності, яка дуже нагадує самовар. Чай масала - найвідоміший в Індії. Його готують на молоці з додаванням спеціальних спецій. Чай обов'язково повинен бути насиченим і міцним, його не розбавляють окропом. Використовують для церемонії тільки одноразові стакани з глини - куллархі, а до чаю подають національні індійські солодощі.

 

В Англії - не буває чаю без молока

Чайні церемонії в Англії проводять строго в відведений час. За сніданком, або о першій годині дня, або о 5 годині вечора. Чай обов'язково наливається в підігріте молоко. Сервіровці столу приділяють особливе значення. Англійці вважають за краще біло-сині фарфорові сервізи, тому майже в кожному будинку є такий на особливий випадок. На стіл ставлять вазу з живими квітами, це важливо. До столу дуже часто подають сендвічі