Чай з цукром: звідки пішла традиція фото

Чай з цукром: звідки пішла традиція

Китайці та японці вважають неприйнятним змішувати чай з будь-якими продуктами, індійці та англійці люблять додавати до настою трохи молока, турки та іранці часто кладуть в напій прянощі і спеції. У деяких європейських країнах, особливо пострадянських, віддають перевагу чаю з цукром. Звідки взялася така традиція, дізнаємося з цієї статті.

Чому в чай ​​стали додавати цукор на Русі

У XIX столітті чай на Русі перестав бути суто дворянським напоєм. Ароматний настій часто був присутній на столах купців і навіть деяких селянських сімей. Але через те, що заварки клали невелику кількість, то напій виходив досить «рідким», і до нього з часом почали подавати випічку, різні солодощі, а також цукор. Той був шматковим, а не розсипним, як сучасний. Його їли вприкуску і запивали гарячим чаєм. Крім того, шматковий цукор через підвищену твердість довго розчинявся у воді, тому мало кому подобалося додавати його в напій.

Звичка пити чай з цукром в СРСР

Помітно змінилися традиції чаювання в радянські часи. І на це було кілька причин.

По-перше, з'явився цукор-рафінад шматочками. Його зручно було і їсти вприкуску, і класти в чай.

По-друге, змінилася якість самого чаю. Вона стала набагато нижчою.

У царську Росію були налагоджені прямі поставки чаю з Китаю, а ось в радянські часи навіть індійський чай відносився до дефіцитного продукту, який діставали суто по знайомству.

Знайти легендарний «чай зі слоном» було практично неможливо. Великим везінням навіть вважалося придбати чай вищого сорту, де індійський становив всього 20-30%, решта – грузинський. Останній мало був схожий на чайне листя, був дрібно порубаний і з великою кількістю гілок. Чаї першого і другого сорту повністю складалися з грузинських сортів. Аромату у такого готового напою практично не було, а смак був гірким, що почали компенсувати цукром. У їдальнях тих часів чай ​​варили у великих ємностях та нерідко додавали до нього пересмажений цукор, щоб поліпшити колір. Так у радянських людей і виробилася традиція чаювання з цукром. У багатьох сім'ях її дотримуються і сьогодні.

Користь і шкода вживання чаю з цукром

Цукор у незначних дозах не шкодить організму. Його навіть корисно вживати при активній розумовій діяльності, оскільки в ньому багато глюкози, необхідної для продуктивної роботи мозку. Крім того, невелика кількість цукру здатна підкреслити смак та аромат чорного чаю. Зелений при цьому втрачає всю свою витонченість – істинним гурманам таке змішування прийдеться не до душі.

У разі, якщо ви додаєте в чай ​​цукор і вживаєте його з солодощами – шкідливого впливу на фігуру не уникнути. Крім того, велика кількість рафінаду в раціоні може стати причиною високого рівня холестерину, висипань на шкірі, спровокувати діабет.

У наш час асортимент чаю величезний, і елітні сорти найвищої якості можна купити вільно в чайних лавках та інтернет-магазинах. Тому поступово зростає кількість людей, які вважають за краще насолоджуватися саме смаком і ароматом чаю, не перебиваючи його будь-якими добавками. Наприклад, зелений крупнолистовий чай має приємну трав'янисту терпкість і легкий квітковий аромат. Чорний наділений насиченим смаком з легкою гірчинкою і медовими нотами.