Чайний гриб: як виростити, доглядати та готувати квас фото

Чайний гриб: як виростити, доглядати та готувати квас

Багато хто з нас напевно пам'ятають трилітрові банки з рідиною, зверху якої виднівся слизький пружний коржик. Це і є той самий чайний гриб. Банки ставили в захищене від сонця місце, дбайливо накривали тканиною або марлею, змоченою в оцті, щоб гриб «дихав», розростався і не пліснявів. За ним стежили та регулярно змінювали марлю. Коли субстанція досягала діаметра банки, її ділили на декілька частин і кожну відправляли в свою тару або віддавали родичам, друзям, сусідам, щоб і вони могли самостійно вирощувати чайний гриб.

Комбуча – друга назва гриба, з якого роблять смачний чайний квас. Виходить напій природного бродіння, багатий вітамінами, оцтовою, щавельною, молочною кислотами та іншими корисними речовинами. Як і звичайний квас, він злегка газований, має солодкий з кислинкою смак та карамельний колір.

Насправді комбуча – це не зовсім гриб, а симбіоз дріжджів (грибків) і оцтовокислих бактерій. Її також називають медузоміцет, адже на дотик субстанція дійсно схожа з медузою: желеподібна й слизька. Щоб клітини комбучі ділилися, а сама вона збільшувалася в розмірі, – необхідне живильне середовище, а саме – чорний солодкий чай. А вже в процесі життєдіяльності гриб ферментує рідину, перетворюючи її в потрібний нам напій – чайний квас.

Є три способи виростити чайний гриб:

· Як уже згадувалося вище, чайний гриб можна виростити з невеликого його шматочка, отриманого від родичів або друзів. Це найшвидший спосіб.

· Другий варіант – купити живу або сушену комбучу в магазині. З останньою доведеться поморочитись трохи довше – потрібно буде дочекатися, поки гриб активується та почне розмножуватися.

· Третій – виростити чайний гриб повністю з нуля.

Останній спосіб розглянемо докладніше, оскільки він найскладніший.

Як виростити чайний гриб самостійно

Набір інгредієнтів мінімальний:

·        3 столові ложки чорного листового чаю;

·        1 літр води;

·        5 столових ложок цукру.

Приготування:

1.     Закип'ятити воду.

2.     Влити в банку з сухим чаєм.

3.     Додати цукор, розмішати.

4.     Настояти 15 хвилин.

5.     Процідити.

Банку з рідиною накрити марлею і прибрати в тепле місце, але не на підвіконня, як багато хто вважає. Прямі сонячні промені шкідливі для грибків. Занадто темне місце також не підійде, – може сповільнитися процес розмноження.

Банку не переміщуємо. Через 3-4 дні на поверхні чаю утворюється тонка плівка, а через 10-20 днів вона стане товщою та буде схожа на гриб. Запах у настою за цей час повинен змінитися на нерізкий оцтовий. Через місяць-півтора гриб необхідно перемістити в іншу банку зі свіжою солодкою чайною заваркою. А отриманий настій можна вживати. Найсмачніше його пити охолодженим. Новий напій приготується швидше – за 21-30 днів, в залежності від температури в кімнаті.

Чайний гриб у банці

Догляд

Яким би із способів ви не виростили чайний гриб, за ним необхідно доглядати. Ось основні правила:

1.  Не допускати потрапляння прямих ультрафіолетових променів.

2. Промивати гриб один раз в 2-4 дня холодною кип'яченою водою.

3. Не використовувати для миття сиру хлоровану воду, - вона може пошкодити медузоміцет.

4. Не поміщати гриб в гарячий чай, - це призведе до його загибелі.

5. Цукор повністю розчиняти в чаї - крупинки можуть залишити опіки на комбучі.

6. Накривати банку складеною в кілька шарів марлею або тонкою тканиною – гриб повинен дихати.

7. Періодично марлю змочувати в оцті і стежити, щоб вона завжди була чиста.

8. Перевіряти комбучу на наявність темних плям - при появі акуратно видаляти ножем.

9. Оптимальна температура для розмноження гриба – 21-25 оC.