Чай або кава: вибір із користю для організму фото

Чай або кава: вибір із користю для організму

Суперечки у тому, що корисніше вживати чай чи каву, виникають часто. Цю тему можна розвивати досить довго. Добре, що є наукові факти, які допоможуть розібратися, який вплив на наш організм має кожен з напоїв.

Що краще пити зранку

Для багатьох філіжанка кави після пробудження – це необхідність. Тільки випивши напій, людина здатна прокинутися та відчути приплив енергії. А чай впорається із цим завданням? Як виявляється – так. І це підтверджено певними дослідженнями.
У ході експерименту учасники пили або чай, або каву. Обидва напої однаково підбадьорювали. Результати були отримані як суб'єктивне відчуття піддослідних. Очевидні відмінності, наприклад швидкість реакції організму після вживання кави або чаю, не зафіксовані.
Вченими зроблено висновок, що при вживанні чаю з концентрацією кофеїну ідентичною як у каві, ефект від першого напою буде кращим – він не тільки додасть бадьорості організму, але й покращить фокусування уваги. Виходить, що для того, щоб прокинутися, не потрібно зупиняти вибір безпосередньо на чомусь. Пийте те, що вам більше подобається на смак.

Вплив на сон

Згідно з дослідженням, проведеним в Університеті графства Саррей, людям, які вживають каву, заснути складніше. Причина цього – високий вміст кофеїну в організмі. У людей, які віддають перевагу чаю, навпаки, відзначається якісний сон: тривалий та спокійний. Тому, якщо спостерігаються проблеми із засинанням, то краще переглянути свій вибір і скоротити обсяг вживаної кави.

Ні білим зубам

Факт про те, що чай і кава мають здатність фарбувати зуби, підтверджений. Який напій більше змінює колір емалі? Дантисти стверджують, що пігменти чайного настою, порівняно з барвниками кави, більше прилипають до зубів. Особливо це помітно, якщо людина користується ополіскувачем для рота, що містить хлоргексидин. Антисептик здатний притягувати мікроскопічні природні пігменти чаю і, як наслідок, стимулювати фарбування емалі.

Що краще заспокоїть

Звичайно, чай. Люди, які віддають перевагу цьому напою, на 37% менше схильні до депресій. Настій, при регулярному вживанні сприяє більш спокійній психічній реакції на тривожні ситуації. Кава ж, на думку багатьох любителів, навпаки, здатна давати відчуття тривожності.
Який напій вибрати? Вирішувати, звичайно, тільки вам. Але ми, як і раніше, віддаємо перевагу чаю.