Все, що вам потрібно знати про чай Йєрба Мате, південноамериканському супер-напої фото

Все, що вам потрібно знати про чай Йєрба Мате, південноамериканському супер-напої

Yerba Mate на смак як чай і надає заряд бадьорості, як кава, але технічно це не так.

Сам напій сходить до доколумбової епохи, коли місцеві жителі Гуарані в Парагваї виявили і почали вирощувати рослину Ilex paraguariensis (член сімейства падуб), сушити листя і гілочки і пити їх в гарячій воді. Коли іспанці колонізували Парагвай в сімнадцятому столітті, вони теж пристрастилися до напою, і він став основним експортним товаром країни. Інші країни Південної Америки, такі як Бразилія, Аргентина таі Чилі, також вирощували урожай, і навіть після появи кави та інших видів чаю в Південній Америці Йєрба Мате залишався одним з найпопулярніших напоїв в цьому районі.

 

Ритуал покликаний об'єднувати і святкувати

Існує освячений століттями ритуал споживання Йєрба Мате - зазвичай в парку або на якомусь іншому місці збору. Цей ритуал описаний в назві Yerba Mate, яке перекладається як «гарбузова трава», що означає спосіб вживання напою. Практика вимагає калебас (посудину з сушеної гарбуза), бомбіллу (спеціальної соломинки для пиття, яка фільтрує чайне листя) і термос для транспортування гарячої води. Під час процесу, люди сидять в колі, і одна людина (званий cebador) наповнює посудину листям приблизно на дві третини, додає трохи теплої води, щоб вивільнити аромат, кладе бомбіллу під кутом (щоб соломинка не ​​забилася) і, нарешті, доливає гарячою водою (кип'ятити не можна). Всі роблять ковток через трубочку (ніколи не використовуйте бомбіллу для перемішування, це вважається нечемним). У міру того, як гарбуз передається, він буде наповнюватися гарячою водою, посилюючи смак листя.

 

У Південній Америці у кожної людини зазвичай є свій унікальний калебас. Як правило, їх виготовляють із справжніх гарбузів, але вони також можуть бути зроблені з кераміки і дерева і декоративно забарвлені. Бомбілла також можуть бути виготовлені з різних матеріалів, включаючи срібло, нержавіючу сталь і бамбук.

Звичайно, цей складний процес - не єдиний спосіб пити Йєрба Мате. Так само, як ми п'ємо ранкову каву, багато південноамериканці готують термос із заздалегідь завареним напоєм і п'ють його протягом дня для припливу енергії.

Йєрба Мате, звичайно, перебрався до Європи, і за останні пару років він став популярним інгредієнтом в усьому, від еліксирів для здоров'я до енергетичних напоїв - і його називають не тільки бустером енергії, а й засобом для схуднення і поліпшення травлення.