Знижує чи підвищує тиск зелений чай: що кажуть лікарі фото

Знижує чи підвищує тиск зелений чай: що кажуть лікарі

В інтернеті безліч суперечливих статей та порад про те, чи можна пити зелений чай при зниженому та підвищеному тиску. Одні рекомендують за допомогою зеленого чаю підвищувати тиск, посилаючись на високий вміст кофеїну, інші - знижувати, орієнтуючись на його сечогінні властивості. Насправді справедливі обидві рекомендації. Секрет у тому, як правильно заварювати та пити цей напій.

 

Що кажуть лікарі

Зелений чай містить велику кількість теїну (чайного кофеїну) – від 30 до 60 мг на стандартну чашку. Кофеїн може стати причиною звуження артерій та стимулювати надниркові залози виділяти більше адреналіну — все це сприяє підвищенню артеріального тиску. У ході досліджень вчені з'ясували, що пік цієї дії настає приблизно через 30 хвилин після випитої чашки зеленого чаю.

Однак напій має і зворотну властивість. Зелений чай також багатий на катехіни-антиоксиданти, які зміцнюють судини і зберігають їх еластичність, знижують навантаження на серцево-судинну систему. Доведено, що при регулярному вживанні зеленого чаю тривалий час ризик атеросклеротичних захворювань знижується на 20%. Крім того, зелений чай має яскраво виражений сечогінний ефект - виводить із організму зайву рідину, знижуючи тим самим тиск і усуваючи набряклість.

На практиці варто враховувати стан здоров'я конкретної людини, її вік, вагу і сприйнятливість до компонентів зеленого чаю. Наприклад, для когось чай може стати аналогом кави і призвести до безсоння, а на когось, він, навпаки, подіє розслаблюючим, допомагаючи заснути.

Людям, які страждають на гіпертонію або гіпотонію, будь-які тонізуючі напої варто пити тільки за рекомендацією лікаря, у дозволеному обсязі та у відповідний час доби. Загальновідомий факт, наприклад, що гіпертонікам рекомендують робити це в першій половині дня і не перевищувати норми в одну-дві чашки.

 

Зелений чай при високому та низькому тиску

Тож для кого ж зелений чай корисніший — для гіпертоніків чи гіпотоніків? Поліпшити самопочуття зможуть і ті, й інші, адже напій містить речовини, що сприятливо впливають на роботу серця та судин. Однак для вираженого ефекту необхідно пити його довго та правильно, а для приготування настою краще використовувати листовий чай.

Якщо знижений тиск, рекомендується пити досить гарячий і міцний зелений чай. Заварюйте листя від п'яти до семи хвилин, щоб вони встигли віддати максимум кофеїну та корисних речовин, що стабілізують артеріальний тиск. За добу можна випивати до п'яти чашок зеленого чаю. Важливо не допускати різких перепадів артеріального тиску та стежити за самопочуттям.

При підвищеному тиску рекомендовано пити трохи теплий зелений чай, заварений шляхом протоки або настояний трохи більше двох хвилин. Перед вживанням обов'язково дайте напою охолонути - тоді він не підвищить тиск, але передасть організму речовини, корисні для серця, судин та нервової системи. Також можна пити зелений чай холодним чи готувати на його основі корисні натуральні коктейлі.