Зберігає память та покращує сон: що думають вчені про користь фіточая з перцевої мяти фото

Зберігає пам'ять та покращує сон: що думають вчені про користь фіточая з перцевої м'яти

У м'ятному чаї практично відсутні калорії, зате в ньому багато ефірних олій, які мають цілющі властивості. Основний активний інгредієнт - ментол, який міститься в листі та квітучих верхівках рослини. Він дає відчуття приємної прохолоди та благотворно впливає на здоров'я.

Дивний факт: незважаючи на популярність напою, досліджень про м'ятний чай не так багато. В основному наукові статті присвячені екстракт рослини. Однак, спираючись на доведену користь ефірних олій у складі фіточая, можна припустити, що і він має багатий потенціал.

Отже, в чому користь м'ятного чаю?

 

Зміцнює пам'ять та покращує когнітивні здібності

Вчені кажуть, що м'ята перцева благотворно впливає і на функції мозку людини: полегшує вирішення завдань, зміцнює пам'ять, підвищує продуктивність та уважність.

Це підтверджує англійське дослідження 2018 року, в якому взяли участь 24 молоді люди. Через кілька годин після прийому капсул з олією перцевої м'яти вони відчули себе значно бадьоріше та покращили результати когнітивних тестів.

 

Допоможе позбутися головного болю

М'ята розслаблює та знімає напругу та біль за рахунок дії ментолу, який посилює кровотік. В іранському досвіді 2010 року 35 людей з мігренью наносили на лоб і віскі олію перцевої м'яти. За дві години вони відзначили значне зниження інтенсивності болю. Вчені кажуть, що м'ята може бути настільки ж ефективною, як традиційне знеболювальне аптечне.

 

Підтримує здорове травлення

М'яту застосовували для поліпшення травлення ще в Стародавній Греції, і, мабуть, це раннє її терапевтичне використання. За допомогою м'яти люди позбавлялися болю в животі, печії та інших розладів ШКТ.

Огляд дев'яти досліджень 2014 року показав, що олія перцевої м'яти є безпечним та ефективним засобом лікування синдрому подразненого кишечника. Учасники відзначили значне зниження проявів неприємних симптомів через два тижні прийому м'яти.

Екстракт рослини розслаблює гладкі м'язи травної системи та таким чином покращує її роботу. Чай з м'ятою може мати аналогічні переваги.

 

Освіжає дихання

М'ята – поширений ароматизатор для зубних паст, рідин для полоскання рота та жувальних гумок. І це невипадково! Крім приємного запаху, вона має антибактеріальні властивості і знищує мікроби, що викликають зубний наліт.

Корейські вчені в 2017 році порівняли ефекти полоскання горла різними засобами і дійшли висновку, що м'ята краще за інших усуває неприємний запах з рота і знімає біль у горлі у пацієнтів після операції.

 

Може прискорити лікування вірусних захворювань та сезонних застуд

Доведено, що м'ята має антибактеріальні, противірусні та протизапальні властивості. Вона містить речовини, які посилюють природний захист організму та допомагають швидше подолати застуду. Наприклад, у ній є розмаринова кислота, лимонен, ментол, терпени, флавоноїди, вітаміни А та С, магній, калій, мідь, йод, залізо.

 

Корисна для жіночого здоров'я

Традиційно м'ята вважається рослиною, яка зміцнює жіноче здоров'я та позбавляє менструального болю, а також вирівнює гормональний баланс, знижуючи тестостерон і підвищуючи прогестерон.

В іранському дослідженні 2016 року взяли участь 127 жінок із хворобливими менструаціями. Після прийому капсул з екстрактом м'яти інтенсивність болю значно зменшилася. Лікарі зробили висновок, що м'ята може бути такою ж ефективною, як і нестероїдні протизапальні препарати.

 

Поліпшує сон

М'ятний чай - ідеальний вибір для вечірнього чаювання, адже він не містить кофеїну. А ще допомагає розслабитися, заспокоїти нерви та налаштуватися на сон.

 

Кому не варто захоплюватися чаєм із м'ятою

Незважаючи на всю користь, у деяких випадках м'ятний чай негативно позначається на здоров'ї. Є кілька категорій людей, яким варто від нього відмовитись чи пити в обмежених кількостях.

Чоловіки. У великих кількостях м'ята може спричинити зниження рівня тестостерону. Про це говорять багато досліджень, проте більшість із них проводилися за участю жінок чи тварин. Шкоди не буде, якщо випивати одну-дві чашки на день як заспокійливий засіб, але захоплюватися все ж таки не варто.

Вагітні жінки. Деякі медики вважають, що м'ятний чай може спричинити кровотечу. Інші, навпаки, говорять про її користь при токсикозі. Дія м'яти індивідуальна у кожному конкретному випадку, тому слід попередньо проконсультуватися з лікарем-гінекологом.

Діти віком до трьох років. М'ятний чай вважається дуже міцним для малюків. Він може спровокувати утруднення дихання, печіння у роті та алергію.

Люди приймають препарати від діабету. Ментол вступає у реакцію з ліками від діабету, провокуючи м'язовий біль, слабкість та інші побічні ефекти.

Якщо ви належите до однієї з цих категорій, поспілкуйтеся з лікарем та визначте для себе безпечну кількість напою.