З якої чашки пити чай найсмачніше: вибираємо найкращий посуд за формою, обємом та матеріалом фото

З якої чашки пити чай найсмачніше: вибираємо найкращий посуд за формою, об'ємом та матеріалом

Усі ми знаємо, що смак чаю залежить від його сорту. Але й посуд, з якого ви питимете улюблений напій, теж впливає на сприйняття. Яку ж чашку вибрати, щоб не розчаруватись у гарному чаї.

 

Порцеляна

Смак чаю у фарфоровій чашці розкривається найяскравіше і має безліч відтінків. Порцеляна довго зберігає тепло і не боїться високих температур. Якісна чайна пара може прослужити вам довгі роки, незважаючи на крихкість, що здається: фарфор не потемніє, а малюнок на ньому не зблякне навіть при частому використанні. Вибираючи порцелянову філіжанку, зверніть увагу на її стінки: вони повинні бути тонкими. Справжня порцеляна напівпрозора: якщо ви піднесете її до джерела світла, то побачите візерунки, що просвічуються, і логотип, розташовані на лицьовій стороні. Якщо вам потрапив посуд з товстими стінками, але при цьому легкий, тобто ймовірність, що штучка виготовлена з ненадійного пористого матеріалу.

 

Кераміка

Керамічні кружки теж допомагають смаку та аромату чаю повністю розкритися. У посуді з кераміки чай остигає повільно, даючи можливість розтягувати насолоду від улюбленого напою. Кераміка програє порцеляну у витонченості, зате обійдеться вам набагато дешевше. До недоліків матеріалу можна віднести те, що кераміка чудово вбирає запахи і з часом покривається мікротріщинами.

 

Скло

Якщо при використанні порцелянового та керамічного посуду ви маєте можливість насолоджуватися не тільки смаком напою, але й красою самих чашок, то, вибравши набір зі скла, ви зможете помилуватися процесом заварювання, розгортання листя, грою кольору напою. До того ж сучасне термостійке скло, його навіть можна гріти на спиртовці. Скляна чашка не поглинає запахи, не покривається тріщинами і легко миється. А ще чай у скляному посуді швидко остигає, що багато хто теж вважає плюсом.

 

Метал

Металеві кружки зі срібла та нержавіючої сталі стійкі до перепадів температури та їх неможливо розбити, але легко дряпаються та не підходять для використання у НВЧ-пічках. До того ж, налив гарячий чай у таку ємність, легко обпалити руки та губи, адже метал відмінно проводить тепло. Іноді металеві чашки мають подвійні стінки, що дозволяють максимально довго зберігати температуру напою. Але ви повинні бути готовими до того, що метал може спотворити оригінальний смак чаю.

Чашка Ян, висока, довгаста, з вузькою шийкою

Форма чашки теж має значення

Від форми чашки залежить, як швидко охолоне напій: що більше діаметр обідка, то, відповідно, швидше чай стане прохолодним. Китайська традиція поділяє ємності для чаю на Інь (ними користуються у спеку) та Ян (з них п'ють у холоди). Посуд Інь невисокий, з широкою верхньою частиною, схожий на піалу. Чашка Ян, навпаки, висока, довгаста, з вузькою шийкою.

Посуд для чаювання умовно ділиться на класичні чашки з ручкою, келихи, склянки, піали та керамічні чарки. Вам залишається лише вибрати свою ідеальну форму.

Як ви здогадуєтеся, європейські та азіатські традиції вживання чаю дуже відрізняються. Класична "англійська" чашка має тонкі стінки та ручку, а традиційна "китайська" - маленька, з товстими стінками і часто без ручки.

Форма чашки залежить і від того, як і який чай ви вважаєте за краще вживати. Якщо ви любитель великих порцій чорного чаю європейських сортів (Earl Grey, English Peakfast), розбавляєте напій молоком або вершками, зупиніть свій вибір на широких товстостінних чашках великого об'єму. З таких ємностей чай зручно пити протягом тривалого часу. Високі кухлі, склянки та келихи можна використовувати і для кави, і для інших гарячих напоїв (наприклад, яскравих тизанів на основі трав та ягід). Якщо ж ви віддаєте перевагу крупнолистовому зеленому чаю або улунам і до того ж поважаєте китайські та японські традиції, то придбайте піали.