Який чай випити перед сном, щоб швидше заснути фото

Який чай випити перед сном, щоб швидше заснути

Відмовтеся перед сном від пуерів, улунів, зеленого та білого чаю. Навіть якщо спокійно можете заснути після них. Високий вміст кофеїну у цих напоях дає додаткове навантаження на серце та погіршує якість сну, заважає повноцінно відновлюватись за ніч. Віддавайте перевагу трав'яним видам чаю, які багаті на вітаміни і корисні речовини, що допомагають нормалізувати сон.

 

Чай із ромашки для спокійного сну

Один із найпопулярніших народних засобів, який можна купити в будь-якій аптеці, — це ромашка. Солодкуватий золотистий напій з ромашки заспокоює, розслаблює, знімає дратівливість і навіть може полегшити біль голови. Седативний ефект чаю досягається завдяки апігеніну — природному антиоксиданту, який має сильну протизапальну та антибактеріальну дію, знижує артеріальний тиск і здатний зменшувати прояв тривожних та депресивних симптомів.

Ромашку заварюють окропом з розрахунку одна чайна ложка сухої суміші або один порційний пакетик на кухоль. Потрібно наполягати напій близько п'яти хвилин та пити теплим за 20–30 хвилин до сну.

 

Заспокійливий чай із лавандою

Унікальна рослина активно використовується для розслаблення. Ефірна олія лаванди включена до більшості ароматерапевтичних протоколів, суцвіття додають у напої та десерти – це не тільки корисно, але ще й дуже смачно. Ароматний напій допоможе заспокоїтись і спати міцним довгим сном, при цьому він не надає додаткового седативного впливу на організм. Лаванда знижує рівень тривожності, підвищує стресостійкість, позбавляє безсоння і навіть використовується при боротьбі з панічними атаками, а також знижує ризик інфарктів та інсультів, послаблює запальні процеси.

Однак чекати моментальної дії не варто: найчастіше трав'яні збори з лавандою дарують гарний сон після кількох днів прийому.

 

Липовий чай перед сном

Квітки липи також здавна використовуються для заварювання заспокійливих та лікувальних напоїв. Липовий чай має приємний смак та аромат. Завдяки спазмолітичним властивостям допомагає розслабитися та знімає стрес. Він також продається у вигляді трав'яного збору чи готових фільтр-пакетів, які зручно заварювати.

Заварюють липовий колір окропом у пропорції одна чайна ложка на чашку, зазвичай наполягають 5-10 хвилин.

 

Чай з шипшини з собачою кропивою або звіробою

Незвичайний напій заспокоює думки та позбавляє тривожності. Каротин у складі шипшини допомагає справлятися зі стресом, а вітаміни групи В сприятливо впливають на нервову систему. Пустирник - одне з найвідоміших природних заспокійливих. Він знімає напругу та втому, допомагає розслабитися, покращує якість сну. Пити його в чистому вигляді складно, оскільки він гіркий, але в комплексі із солодкуватим шипшиною ви отримаєте корисний та приємний на смак напій. Пустирник можна замінити звіробою. Ця рослина також має м'яку протитривожну і седативну дію.

Щоб приготувати напій, використовуйте чайну ложку сухої трави та три чайні ложки подрібнених плодів шипшини. Залийте окропом (0,5 л) і дайте настоятися в термосі або закритому посуді. Після цього процідіть настій, щоб він не став занадто гірким. Вживати напій краще за 40-60 хвилин до сну.

 

Чай з мелісою або м'ятою

Обидві рослини добре допомагають розслабитися перед сном, оскільки містять у складі схожі речовини. Це природні спазмолітики, які борються з головним болем, мають м'яку заспокійливу дію та допомагають заснути. Мелісу та м'яту можна додавати до слабозавареного чорного чаю, а також використовувати соло або у складі розслаблюючих зборів — наприклад, у поєднанні з ромашкою або валеріаною, які легко знайти в аптеках.

На чашку зазвичай беруть три-чотири листочки свіжої м'яти або меліси або чайну ложку сушеної. Рекомендується приймати напій за годину до сну.