Що додати в каву, щоб вона зігрівала: прянощі для холодної погоди фото

Що додати в каву, щоб вона зігрівала: прянощі для холодної погоди

Коли приходять холоди, чашка гарячої кави стає однією з найяскравіших насолод, доступних у будь-якому місці. А якщо додати у звичний напій трохи прянощів, його сила стане ще й зігріваючою. Спеціально на цей випадок ми склали список найтепліших інгредієнтів.

Мускатний горіх

Зовні ці горішки схожі на волоські, але «начинка» у них зовсім інша. Внутрішня частина мускатних горіхів більше нагадує м'яку деревину чи кору, тому можна легко натерти на тертці. Вони містять безліч вітамінів та мікроелементів, а також речовини з антибактеріальною дією. Смак мускатного горіха хоч і має легку, ледь вловиму гострину, але відчувається швидше як пряний і солодкуватий, а його святковий аромат здатний миттєво підняти настрій.

Кардамон

І чорний, і зелений кардамон з давніх-давен використовується знавцями нетрадиційної медицини як натуральний антидепресант, засоби для лікування застуди та тонізуючої приправи. Невеликі довгасті зерна мають досить різкий, проте приємний запах із виразними нотами камфори. Цей аромат здається прохолодним, але тільки до того моменту, поки не розкриється гарячого напою. Як і мускатний горіх, кардамон має гостро-солодкий смак, тільки з переважанням гостроти.

Кориця

Кориця з дитинства асоціюється у нас із чимось теплим та затишним. Наприклад, з домашніми булочками, сімейними вечорами та гарним настроєм. Ця пряність — не що інше, як кора вічнозеленого лавра. Подібно до кардамону, вона буває двох видів: ніжна і тендітна класична кориця коштує дорожче, грубіша і твердіша касія зазвичай доступніша за ціною, але простіше за своїми смакоароматичними властивостями. Незалежно від виду, кориця може бути гарним захистом від застуди.

Горошини перцю

Усього існує п'ять загальновідомих сортів перцю у вигляді горошин: чорний, білий, зелений, рожевий та запашний. Перші три є плодами однієї рослини (тропічної ліани), а рожевий і запашний ростуть на деревах. Незважаючи на різницю в походженні, абсолютно всі види перцю містять одну загальну речовину - піперін. Ця сполука захищає від бактерій та вірусів (включаючи COVID-19).

Смак та аромат у перцевих горошин різний:

- рожевий перець найніжніший і найсолодший;

- зелений трохи яскравіший, має свіжі фруктові ноти;

- білий має сильний аромат і помірну гостроту;

- запашний відрізняється дуже гострим смаком і найбагатшою ароматичною гамою;

- чорний перець найгостріший, але його смак та аромат трохи простіше.

Імбир

Якщо перець горошком дає ніжну пікантність, то імбир здатний перетворити каву на досить гострий напій. Причому це не залежить від того, в якому вигляді ви додасте імбир – у меленому чи свіжому. Його корінь містить понад 400 активних компонентів, що позитивно впливають на здоров'я. Імбир здатний як ефективно зігріти, а й захистити від простудних захворювань.

Куркума

Куркума - близька родичка імбиру і має багато схожих з ним компонентів, але не шокує своєю гостротою. Основна діюча речовина цієї прянощі — куркумін, який відповідає за жовтий колір та стимулює імунну систему. У куркуми ніжний, смолянисто-цитрусовий смак, який особливо добре поєднується з кавою на молочній основі.

Аніс

Мальовничі та фотогенічні зірочки анісу додають напою солодкувато-лакричний присмак, гострина в них легка, а аромат багатий. Він нагадує про Азію і діє на свідомість заспокійливо. Зірчастий аніс, відомий також як бадьян, корисний для дихальних шляхів, має жарознижувальні, відхаркувальні та антибактеріальні властивості.

Гвоздика

Аромат гвоздики дуже виразний, тому класти її в каву потрібно обережно, щоб не перебити смак самого зерна та інших прянощів. Навіть невеликої кількості буде достатньо, якщо вам важливо відчути користь цього природного антибіотика та антисептика. Майте на увазі, що вся гострота прянощі зосереджена в «ніжці», а пелюстки «гвоздики» відповідають за ароматність.

Перець чилі

Пекучий червоний перець - приправа для любителів яскравих відчуттів. Його теж слід відміряти акуратно, якщо ви не хочете, щоб ваша кава стала схожою на рідкий вогонь. На першому плані в смаку чилі - виключно гострота, зате зігріваючий і підбадьорливий ефект гарантований. А ще гострий перчик допомагає позбутися нежиті, покращує настрій та знижує тривожність.

Часник

Хоч як дивно це звучало, але часник теж можна додавати в каву. Цей рецепт напою не надто популярний через свою екзотичність, проте насправді може стати чудовою альтернативою каві з імбиром або чилі, тому що при правильному застосуванні смак і запах часнику повністю нейтралізуються, а ось його корисні антибактеріальні та імуномодулюючі властивості зберігаються.

Кава зі спеціями

Як додавати прянощі в каву

З точки зору аюрведи і китайської медицини перелічені прянощі належать до зігрівальних і дійсно діють на тіло людини подібно до затишної в'язаної накидки — допомагають посилити кровообіг і тим самим «включити» тепловий захист. Маючи схожі властивості, всі вони, за винятком часнику та червоного перцю, добре поєднуються не тільки з кавою, а й одна з одною. Так що ви можете сміливо змішувати одразу кілька різних інгредієнтів та експериментувати з пропорціями.

Якщо готувати в турці чи кавнику

Для екстракції на повільному вогні найкраще підходять свіжі/цілісні прянощі:

- мускатний горіх і сухий корінь куркуми натріть на тертці (на кухоль вам вистачить тріски того й іншого);

- зірочку анісу можна розділити на кілька частин (на кружку достатньо 2-3 частини);

- від палички кориці відламайте шматочок і трохи розімніть його (1-2 см завдовжки);

- гвоздику та горошини перцю кладіть повністю (по 1–2 штуки);

- корінь імбиру наріжте тонкими пластиками (1-2 шматочки),

- кардамон роздавіть ножем або пальцями (2-4 зернятка).

Всі інгредієнти закладаються в турку відразу, разом із меленим зерном та цукром. Після того, як кава приготується, її обов'язково потрібно відфільтрувати.

Якщо готувати в кавомашині або за допомогою фільтра

Для інших способів приготування годяться тільки мелені прянощі. І тут є різні варіанти. Ви можете:

- знайти їх у цілісному сухому вигляді і щоразу потроху додавати в кавомолку разом із зернами кави (найяскравіший аромат);

- змолоти цілісні прянощі окремо від зерен відразу на кілька порцій (аромат тим яскравіший, ніж свіже помелення);

- купити готові мелені прянощі в пакетиках (найслабкіші ароматичні властивості).

Справжнім гурманам ми рекомендуємо перші два методи. Якщо вам важливіше зручність і швидкість приготування, сміливо беріть на озброєння третій спосіб. Нехай прянощі з пакетиків не такі запашні, зате не вимагають додаткових зусиль і сипати їх можна навіть у чашку з готовим напоєм.

Тим, хто раніше не пробував готувати каву з прянощами, радимо починати з невеликої кількості, поступово розширюючи асортимент і збільшуючи обсяг добавок, що зігрівають.