Яка розчинна кава краще: пять головних параметрів від яких залежить якість напою фото

Яка розчинна кава краще: п'ять головних параметрів від яких залежить якість напою

Пити або не пити розчинну каву - справа смаку. Щоб вибір конкретної марки вас не розчарував, зверніть увагу на ці параметри перед покупкою.

 

Розчинна кава буває чотирьох типів

Порошкову отримують шляхом висушування крапель, що розпилюються, рідкого кавового концентрату. Цей метод вважається застарілим і не дуже добрим, оскільки подвійна термічна обробка значно знижує ароматичні властивості кінцевого продукту. Така розчинна кава легко впізнається за характерним порошкоподібним виглядом. Як правило, він знаходиться у низькому ціновому сегменті.

Гранульована кава - по суті, та ж порошкова, тільки сформована в гранули, які виглядають як дрібні пухкі грудочки. Ціна на нього трохи вища.

Сублімована готується за принципово іншою технологією - за допомогою заморожування і подальшого випарювання рідини з кавових кристалів, що виходять. Такий підхід допомагає набагато краще зберегти смак та аромат зерна. Сублімована кава схожа на розсип дрібних гострих камінців. Він помітно дорожчий за попередні два види.

Молота у розчинному - найсучасніший і вдалий варіант. За основу береться сублімована кава, що містить усередині кристалів деяку кількість меленої. У результаті напій за своїми смакоароматичними якостями виходить максимально близьким до того, що виготовлений із зерна. Його відмінна риса — невелика кількість осаду, що залишається на дні кружки через частинки меленої кави. Вартість трохи вища, ніж у звичайного сублімованого.

як виглядають види розчинної кави

 

Арабіка, робуста чи суміш

Арабіка, робуста або суміш того й іншого - всі ці варіанти можуть бути однаково хороші, якщо відповідають вашому смаку.

Чиста арабіка вважається дорожчим продуктом, і вона дійсно має особливо багатогранний аромат, проте далеко не всім подобається її виражена кислинка і легкість.

Чиста робуста дає щільний і вагомий аромат. Така кава відрізняється помітною гіркуватістю і містить значно більше кофеїну (різниця може бути рівно вдвічі в порівнянні з арабікою).

Суміш з арабіки і робусти для багатьох стає ідеальним компромісом: кава виходить в міру міцною і повнотілою, але при цьому ароматною.

 

Класичний або з добавками

Зверніть увагу на склад кави: серед інгредієнтів нерідко фігурують різні ароматизатори (горіховий, карамельний, ваніль тощо). Вони не роблять якість напою гіршою, просто додають йому родзинки. Немає нічого страшного в каві з добавками, якщо вам подобається певний аромат - сміливо купуйте.

 

У банці чи пакеті

Хороша розчинна кава продається як у банках, так і в пакетах, кожен варіант має свої переваги.

Прозора банка дає можливість ще в магазині оцінити вигляд вмісту: ви можете переконатися, що гранули виглядають гарно. Але є й недолік: така тара не захищає від сонячного проміння, яке здатне знизити якість кави.

Зіп-пакет дає відмінний захист від зовнішніх факторів навколишнього середовища, проте не дозволяє розглянути, що знаходиться всередині, тому купувати в пакеті краще, але лише перевірену марку кави.

При покупці переконайтеся, що упаковка, якою б вона не була, зберігає свою цілісність та герметичність. На банку не повинно бути тріщин, на пакеті дірочок.

 

Якого кольору кава в упаковці

Відповісти на це питання можна, тільки якщо ви купуєте розчинну каву в прозорій упаковці. Ідеальна розчинна кава має рівномірний світло-коричневий колір. Надто темний відтінок говорить про те, що кава була пересмажена, а значить, ви ризикуєте відчути надто гіркий, палений смак. Білі краї гранул і кристалів видають помилку в технології приготування, і це теж погано позначається на смакових якостях.

Якщо кава гранульована або сублімована, всі частинки повинні бути приблизно одного розміру. Переконайтеся, що вони не кришаться і на дні упаковки немає дрібних крупинок.