Як заварювати чай: правила та поради, які допоможуть зробити напій смачнішим та ароматнішим фото

Як заварювати чай: правила та поради, які допоможуть зробити напій смачнішим та ароматнішим

На смак чаю впливає безліч факторів: сам лист, вода, посуд, пропорції, час та спосіб наполягання. Пройдемося по кожному окремо.

 

Перевірте воду

Вода для заварювання має бути максимально якісною. Ви можете використовувати бутильовану або фільтровану, головне переконатися, що вона не містить надмірну кількість мінералів і не має жодних сторонніх присмаків.

 

Виберіть гарний посуд

Матеріал має значення. Наприклад, найгірший результат дають електричні чайники зі спіраллю усередині ємності для води. Пластикові кружки теж дуже погіршують якість настою. Дається взнаки і ступінь чистоти посуду: залишки нальоту від попередніх чаювання або кальцієвий накип в чайнику спотворять аромат. Гірше цього може бути лише присмак засобу для миття посуду, сліди якого залишилися у погано промитій чашці.

 

Дотримуйтесь пропорцій

Співвідношення води та чайного листа – це завжди ваш індивідуальний вибір. Однак є рекомендовані пропорції, які допомагають зорієнтуватися початківцям любителям гарного чаю. Еталон - чайна ложка заварки на кожні 200 мл води плюс ще одна на сам чайник.

 

Пробудіть заварку

Яким би добрим не був чайний лист, правила ідеального заварювання припускають, що спочатку заварку потрібно «пробудити», тобто обмити гарячою водою. Цей крок дозволяє краще розкрити аромат чаю та очищає листя від можливих частинок пилу. Для пробудження достатньо кількох секунд: просто залийте водою суху заварку так, щоб повністю покрити її, і злийте.

 

Правильно підберіть час

Заварювання не повинно бути надто коротким або довгим. Недостатньо витриманий чай виявиться на смак «порожнім», а якщо залишити його надовго, станеться заварювання, яке зробить напій гірким і різким.

 

Спробуйте заварювання протоками

Заварювання протокою є традиційним китайським методом приготування чаю, і залишається найпоширенішим у цій країні. Суть методу полягає у дуже швидкому заварюванні чайного листа (кілька секунд), після чого настій зливають і одразу п'ють і так повторюють багато разів. Така техніка не дає перейти в настій великій кількості алкалоїдів та танінів та дозволяє отримати максимально збалансований та корисний напій. Іншою перевагою є можливість контролювати кожну протоку: змінювати температуру та час наполягання, що надає широке поле для експериментів. Більше того, деякі дорогі чаї навіть при однаковому заварюванні щоразу розкриватимуться по-різному.

При заварюванні протокою використовують два предмети: заварювальний посуд (чайник або гайвань) і зливник (чахай, він же гундаобей). Заварювальний посуд прогрівають гарячою водою і наповнюють сухим чайним листям. При класичному заварюванні беруться 5-7 г чаю обсягом 150-200 мл. Потім заливають гарячою водою і настоюють протягом 3-10 секунд, після чого настій зливають у чахай, звідки готовий напій розливається по піалах. Так повторюють у середньому від 5 до 15 разів залежно від виду чаю та його якості.