У чому користь холодного чаю і як його правильно готувати фото

У чому користь холодного чаю і як його правильно готувати

З приходом спекотних днів зникає бажання готовити гарячі напої. І навіть чай хочеться пити у холодному вигляді. Розповідаємо, як у домашніх умовах зробити ідеальний холодний чай і чим він може бути корисним.

Класичний холодний чай готують із самого чаю, лимона, м'яти та цукру.

Сьогодні холодний чай користується популярністю скрізь, включаючи Азію, де він став незмінним пунктом меню будь-якого закладу — від крихітної макашниці з клейонками на столах до дорогого ресторану. Найчастіше це буде баночний Iсe Tea або крижаний чорний чай із молоком. Проте можливі різні оригінальні варіації на основі тизанів — з анчаном, лемонграсом, імбиром тощо. Крім того, останнім часом став популярним ще й бабл ти — чайний напій з кульками тапіоки.

 

Чим корисний холодний чай

Сучасні дієтологи вважають, що холодний чай цілком має право на існування, якщо дотримуватися нескладних правил його вживання.

Пити холодний чай краще окремо від їжі, а не разом із нею і не відразу після.

Слід уникати крижаних напоїв на сонці, щоб не сталося спазму судин від різкого перепаду температур.

Охолоджений чай особливо корисний спортсменам (захищає тіло від перегріву) і бажаючим схуднути (для засвоєння холодних напоїв організму доводиться більше трудитися і спалювати більше калорій).

А ось обмежити його вживання слід тим, хто страждає на захворювання ШКТ і мігрені, а також людям з ослабленим імунітетом.

 

Більш корисний чай домашнього приготування – з мінімальним додаванням цукру та консервантів. Розберемо два основні способи, доступні всім.

 

 

Звичайне заварювання та охолодження

Жодних спеціальних хитрощів — все дуже просто. Адже весь фокус криється у правильному співвідношенні води та чайного листа.

Заваріть чай, як завжди, гарячою водою, але візьміть не одну чайну ложку на кожні 100 мл, а півтори. За бажанням можна відразу додати освіжаючий лист м'яти або меліси.

Дайте чаю настоятися 3-5 хвилин, щоб він став досить насиченим.

Процідіть чай через ситечко в металеву ємність і на кілька хвилин поставте в холодну воду для максимально швидкого охолодження напою. Так у ньому збережуться усі ароматичні речовини.

Розлийте готовий охолоджений чай по склянках і доповніть шматочками льоду.

 

Холодне заварювання (Колд брю)

Правильно підібрана температура води має колосальне значення для приготування чаю: варто трохи порушити технологію і вийде несмачна рідина, яку простіше вилити, ніж випити. Ось чому метод холодного заварювання видається досить сумнівним. Проте чай чаклунка може вийти дуже смачним.

Колд брю безпрограшно гарний для слабоферментованих видів - улунів, зеленого та білого чаю. Напій, виготовлений на основі чорного чаю, може виявитися як вдалим, так і не дуже. Тут необхідно підбирати відповідний сорт. І зовсім не варто використовувати холодне заварювання для пуерів.

1. Для холодного заварювання відміряйте 10 г чайного листа на літр води.

2. Покладіть суху заварку на дно глечика, залийте водою кімнатної температури.

3. Залишіть наполягати:

• зеленого та білого чаю достатньо 30–60 хвилин при кімнатній температурі;

• улуни слід наполягати три-чотири години в холодильнику;

• ідеальний час витримки для чорного чаю – 24 години, також у холодильнику.

4. Коли чай достатньо настоїться, процідіть його через сито, щоб листя більше не контактувало з настоєм, і заберіть у холод.

 

У будь-якого чаю, завареного методом чаклуду, більш ніжний і свіжий смак, ніж у напою, приготованого гарячим способом.