Що робити, якщо ви перепили кави: прості способи знову відчути себе добре фото

Що робити, якщо ви перепили кави: прості способи знову відчути себе добре

Серце, що норовить вистрибнути з грудей, тремтіння в руках і рожеві щоки можуть свідчити про підвищення артеріального тиску, надмірне хвилювання, стресу і... передозування кофеїном. Як її не допустити і що робити, якщо остання чашка виявилася зайвою, читайте у нашій статті.

 

Скільки потрібно випити кави, щоб отримати інтоксикацію

Безпечною кількістю вважається 400 мг кофеїну на день, це приблизно чотири чашки кави. Разова порція у своїй має перевищувати 200 мг. Однак важливо не забувати, що йдеться саме про сумарний кофеїн, а отже, у ці 300–400 мг повинні вкластися не лише весь випитий за день кави, а й чай, шоколад, какао і енергетичні напої.

Обмовимося відразу: смертельна доза кави (10 г) вам не загрожує: стільки чашок вам просто не подужати. 10 г кофеїну - це близько 100 порцій кави по 200 мл, які потрібно випити одночасно.

Однак щодо здорова людина може зіткнутися з негативним впливом кофеїну на здоров'я, якщо:

- вип'є усю добову дозу кави за короткий проміжок часу;

- зробить це на голодний шлунок (особливо якщо раніше завжди пив каву після їжі);

- поєднає чашку кави з енергетиком, тим самим збільшивши кількість кофеїну (подібний ефект може дати і заміна звичної арабіки на робусту, а капучіно - на флетт уайт, оскільки кофеїну в них вдвічі більше);

- намагатиметься підбадьоритися кавою після безсонної ночі або перебуваючи у стресі.

 

 

Як зрозуміти, що кави було надто багато

Отже, ми розібралися, що вирішальне значення має разова доза кофеїну. Ефект від чашки американо можна відчути вже за 15–20 хвилин. Приблизно через цей час з'являться і симптоми передозування, якщо порція була зайвою. Найчастіше це:

- прискорене серцебиття (тахікардія);

- відчуття жару, почервоніння шкірних покривів (особливо обличчя);

- запаморочення, біль голови;

- нудота;

- сонливість;

- тремтіння в кінцівках.

Зазвичай ці симптоми самостійно проходять протягом години, але якщо передозування кофеїном було серйозним, то слідом за ними можуть бути:

- почастішання дихання,

- підвищення потовиділення,

- стрибок артеріального тиску,

- відчуття тривоги чи страху,

- біль та спазми в шлунку,

- дзвін у вухах.

 

 

Що робити при передозуванні кофеїном

Найчастіше зайва чашка кави не викликає таку бурхливу реакцію організму. Однак за наявності хронічних захворювань (особливо психічних) отруєння кофеїном може вимагати екстреного звернення за медичною допомогою.

Якщо ж ви разово перебрали каву і неприємні відчуття обмежуються тремтінням у руках і слабкістю, то для полегшення стану можна зробити таке:

Випийте більше води. Як і за будь-якого отруєння (а треба сприймати це саме як отруєння), вода — найвірніший і найпростіший спосіб якнайшвидше позбутися проблем. Та й від легкого зневоднення, яке може спричинити кофеїн, це допоможе. На кожну чашку випитої кави повинна припадати одна склянка води.

Вийдіть на свіже повітря або провітріть приміщення.

З'їжте банан. Це джерело калію, який допоможе нормалізувати роботу серцево-судинної системи та вгамувати тремтіння в руках.

При відчутті голоду (наприклад, якщо ви випили каву на голодний шлунок) обов'язково поїжте.

Якщо нудота і слабкість не минають, можна прийняти сорбент, а для запобігання подальшому зневодненню - зробити регідратаційний розчин.

Цікаве дослідження було опубліковано у журналі Carcinogenesis у червні 2000 року. З'ясувалося, що можна прискорити розщеплення кофеїну, дотримуючись капустяної дієти. Щоправда, учасники дослідження практикували таке харчування протягом шести днів, тому не факт, що разове вживання броколі чи салату з білокачанної капусти зможе допомогти.