Що буде, якщо відмовитися від кави на тиждень чи місяць: плюси кофеїнового детоксу фото

Що буде, якщо відмовитися від кави на тиждень чи місяць: плюси кофеїнового детоксу

Звичайна порція кави припинила діяти на вас належним чином? Постійно хочеться збільшити обсяг? Схоже, у вас виробилася толерантність до кофеїну.

Іншими словами, ваш організм звик до нього. Тому, щоб отримати потрібний ефект бадьорості та гарного настрою, вам щоразу потрібно все більше улюбленого напою. Особливо не варто переживати: лікарі не вважають залежність від кави небезпечною. Однак таку ситуацію краще взяти під контроль.

Відмовлятися від кави назавжди при цьому не обов'язково.

 

Як ви почуватиметеся, залишившись без кави на тиждень

Тижневий детокс для шанувальників кави будь-якого ступеня захопленості – завдання непросте. Однак вона вам буде під силу, якщо ви поставите перед собою чітку мету, знаючи, яка нагорода чекає попереду. А це щонайменше «скидання» кофеїнових налаштувань вашого організму та можливість повернутися до мінімального дозування напою на день.

Людям з легким ступенем кофеїнової залежності навіть тижнева пауза дозволяє усвідомити, як по-справжньому повинен працювати їх внутрішній годинник. А якщо ви звикли підбадьорюватися вранці незмінною філіжанкою американо, велика ймовірність, що вони вже добряче збиті. Кава має прямий вплив на цикли сну та неспання. Це означає, що для деяких людей навіть одна чашка, випита опівдні, може спричинити безсоння. Тимчасова відмова від кофеїну допомагає виправити ситуацію: ви зможете прислухатися до себе і не прогаяти той момент, коли час лягати спати. Відповідно і вранці вставати буде набагато легше.

 

Що станеться через місяць

Перші 1,5-2 тижні синдром відміни ще може відчуватися, але потім організм звикне до роботи в новому режимі та перебудується. Якщо ви зможете внести корективи в режим сну (почнете вчасно лягати вечорами) і відповідально підійдете до питання харчування, велика ймовірність, що від вашої кофеїнової залежності залишиться лише психологічна складова. Та й то не факт.

Толерантність до кофеїну обнулиться навіть у найвідчайдушніших кавоманів. І коли ви нарешті вип'єте першу чашку після тривалої перерви, це буде надзвичайно яскраве відчуття.

У людей з підвищеною збудливістю може піти зайва тривожність, емоційне тло стане більш рівним.

А ще місяць без кави покаже вам, наскільки велика ваша сила волі. Якщо ви зможете витримати такий детокс, то й інші складні завдання вам точно під силу!

 

Як грамотно пройти кофеїновий детокс

Якщо ви хочете взяти довгу паузу, не скасовуйте каву різко. Знижуйте кількість кофеїну поступово: спочатку дві чашки замість трьох, потім одну, потім чашку через день і тільки після цього можна зовсім відмовитися від напою.

Замінюйте каву водою, а не їжею. Щоразу, коли вам захочеться випити чашку кави, наливайте собі просту воду кімнатної температури. Уважно стежте за кількістю їжі: не перевищуйте свою нормальну норму - і ризик набрати зайві кілограми зведеться до нуля.

Їжте багато багатих клітковиною рослинних продуктів – фруктів, овочів, горіхів та злаків. Тоді вам не доведеться турбуватися про хорошу роботу кишківника.

Введіть у раціон більше продуктів із високим вмістом антиоксидантів. Якщо хочете зовсім відмовитися від кофеїну, знайте, що лідери серед рослинної їжі – чорниця, полуниця та суниця, малина, червонокачанна капуста, буряк, шпинат та бобові.

Намагайтеся вчасно лягати спати, щоб на момент пробудження у вас набралося щонайменше 7–8 годин сну.

Не чекайте від себе чудес на роботі чи у спорті – на якийсь час показники точно знизяться. Будьте готові до цього і заплануйте діяльність, яка дозволить працювати не на повну силу.

Якщо ви гіпотонік, продумайте, якими способами ви зможете підвищити тиск. Це, наприклад, можуть бути легкі спортивні навантаження, перевернуті пози, женьшеневі препарати або гарний зелений чай у першій половині дня (він теж містить кофеїн, але меншою мірою й краще стабілізує тиск).