Сім причин пити розчинну каву, навіть якщо зазвичай ви пєте зернову фото

Сім причин пити розчинну каву, навіть якщо зазвичай ви п'єте зернову

Вранці не всі знаходять час на приготування ароматної кави в турці. І тоді на допомогу приходить розчинна: поклав ложку гранул або порошку в чашку, залив гарячою водою — і готово! Однак у «швидкого» напою величезні юрби противників. Хтось упевнений, що він повний шкідливих домішок, а хтось не вважає його за каву взагалі.
Розповідаємо, чим насправді корисний цей напій і чому він має право конкурувати із зерновим. Отже, розчинна кава…

 

За складом майже ідентична зерновій

Розчинну каву виробляють із кавових зерен, які проходять суворий відбір та контроль якості. У ньому не повинно бути консервантів, барвників, ароматизаторів та стабілізаторів. Тому звертайте увагу до складу.
У процесі виробництва з розчинного аналога випаровуються ефірні олії, які наділяють зерновий напій особливим ароматом та смаком. Однак, хоч і в менших пропорціях, кава містить ті ж корисні речовини: вітаміни групи В, мінерали, вуглеводи, антиоксиданти та кофеїн.

 

Багата на антиоксиданти

Будь-яка якісна кава — джерело антиоксидантів: хлорогенової кислоти, гідрокоричних кислот, таніну, фенольних сполук та поліфенолів. Вони необхідні організму, щоб захищатися від агресивних вільних радикалів і таким чином зберігати молодість та запобігати розвитку багатьох захворювань.
Вчені провели огляд досліджень про антиоксидантну активність різних напоїв. Розчинній каві вони присудили 2-е місце після еспресо.
Має шість доведених наукою корисних для здоров'я властивостей
Враховуючи, що розчинна кава містить ті ж антиоксиданти і поживні речовини, що і класична, вона може схоже впливати на здоров'я:

- покращувати роботу мозку, уважність та настрій;
- прискорювати метаболізм та допомагати організму спалювати більше калорій;
- знижувати ризик нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона;
- знижувати ризик розвитку діабету 2-го типу;
- покращувати здоров'я печінки;
- покращувати психічне здоров'я.

Важливо врахувати, що дослідження користі кави переважно носять спостережний характер. Вчені заявляють, що напій не може стати профілактикою будь-яких захворювань.

 

Містить менше кофеїну, ніж мелений

Розчинна кава — добрий вибір для тих, хто з якихось причин вирішив скоротити споживання кофеїну. Чашка з однією чайною ложкою розчинної кави містить 30-60 мг кофеїну, тоді як той же об'єм меленої - близько 90-140 мг.

 

Швидко готується

Готувати розчинну каву набагато простіше і швидше, ніж мелена, але є свої хитрощі. Щоб він вийшов справді смачним, додайте в чашку дрібку кориці, мускатного горіха або кардамону до смаку. Потім залийте водою приблизно 85 °C. Можна закип'ятити воду і дати їй охолонути 3-4 хвилини.

 

Коштує дешевше

Розчинну каву виробляють з більш дешевих сортів арабіки та робусти, що відбивається на ціні продукту. Та й витрата кави на чашку вдвічі менша, ніж зернової, при сумісному розмірі пачки.
Якщо на приготування натуральної кави йде 7 г меленого зерна, то розчинна готується з 2-3 г. Виходить, що з пачки (250 г) меленої кави можна приготувати 36 чашок напою. А з такої ж пачки розчинної – близько 80 чашок.

 

Довго зберігається

Нероздрукована розчинна кава може зберігатися не менше року. А після розтину упаковки він зберігає властивості та смак протягом 2–3 місяців. Просто тримайте його у скляній ємності у темному сухому місці.

 

Як пити розчинну каву, щоб отримати користь

Протягом дня рекомендовано вживати не більше 400 мг кофеїну – це близько 3-5 чашок. І враховуйте кофеїн, що надходить до вас з інших джерел – чаю чи шоколаду.
Першу порцію краще пити через 2-3 години після пробудження.
Не пийте каву на голодний шлунок, оскільки вона має підвищену кислотність.
Не зловживайте цукром. Краще додайте в напій прянощі, адже в розчинній каві вони теж доречні.

 

Як обрати розчинну каву

Вибирайте напій, у складі якого немає нічого, крім самої кави. Частіше порошковий і гранульований мають менш насичений смак і аромат, ніж сублімований. Зверніть увагу на його кристали: вони не повинні злипатися.