Відходи виробництва чи ідеальна основа для чаю з молоком - міфи і правда про гранульований чай фото

Відходи виробництва чи ідеальна основа для чаю з молоком - міфи і правда про гранульований чай

Про гранульований чай ходить чимало суперечливих чуток, які здатні зіпсувати йому репутацію. Однак, якщо відкинути забобони і розібратися в питанні, залишиться незаперечний факт: чай із позначкою СТС — унікальний і дуже смачний. Головне – знати, як його правильно готувати та пити.

Гранульований чай роблять із відходів виробництва

Ні, пил та сміття в нього, звичайно ж, не підмішують, але у складі може бути як листя чайного куща, так і тонкі верхні гілочки, якщо збір відбувався машинним способом.

У всьому світі чай у гранулах позначають як СТС tea: від англійського crush, tear, curl – тиснути, рвати, скручувати. Це наочно відображає те, що відбувається з чайною сировиною у процесі виробництва. Потрапивши на завод, воно проходить через класичний для будь-якого чаю етап зав'ялювання, а потім через рубку у великому комбайні. У наступному апараті чай розкручують на величезній швидкості і скочують у характерні кульки – гранули. Після цього ферментують, сушать і сортують за розміром: великі гранули фасують у пачки, середні та дрібні відправляють у чайні пакетики.

Як і будь-який продукт, гранульований чай випускається в різних сегментах - від економ-до преміум-класу. При виборі орієнтуйтесь на географічну приналежність, бренд та вартість напою: хороший виробник цінує свою репутацію і не заощаджуватиме на якості сировини. Одним із найкращих сьогодні вважається кенійський чай.

Гранульований чай – для бідних

Виробництво гранульованого чаю дійсно економічно вигідно, що відбивається на його підсумковій ціні, а гурмани віддадуть перевагу вишуканим сортам з тонким післясмаком. Але це точно не робить готовий напій поганим чи неякісним. Він просто інший.

Гранульований чай, який виробляють навіть з індійського асама, входить до складу знаменитої масали. Крім того, його полюбляють пити англійські аристократи. А вони вже точно вибирають гранульований чай не з метою економії.

Гранульований чай втрачає при виробництві корисні властивості та смак

Гранульований чай за хімічним складом - це все той же чай з листя камелії китайської (або її асамського різновиду), а значить має ті ж корисні властивості. А ось смак у процесі виробництва і справді змінюється: в результаті інтенсивного окислення вихідної сировини готовий напій втрачає частину аромату, зате стає більш терпким, насиченим, з вираженою гіркуватістю.

Гранульований і розчинний чай — те саме

Ні, це різні продукти. Розчинний (екстрагований) чай - готовий концентрат, який виготовляють з настою висококонцентрованого чаю або із соку, що отримується при обробці чайного листя. Заварювання він не вимагає: його, як і розчинну каву, просто заливають гарячою водою та розмішують. Тоді як гранульований чай обов'язково потрібно заварювати за правилами класичного чорного чаю.

Чотири правдиві факти про гранульований чай

- Добре бадьорить. Кількість кофеїну та таніну в ньому така сама, як і в листовому чаї, але за рахунок міцності та терпкого насиченого смаку це відмінний вибір для початку дня.

- Швидко заварюється. Для отримання міцного та яскравого настою достатньо двох хвилин – відмінний варіант для тих, хто звик пити чай на бігу.

- Економно витрачається. Гранули повніше і швидше віддають усі речовини в настій, тому для заварювання їх потрібно вдвічі менше, ніж листя.

- Відмінно поєднується з молоком. А також з лимоном, цукром та іншими класичними добавками. Весь секрет у міцності напою, його стабільному смаку та відсутності зайвих нот, які в інших видах чаю можуть дисгармонувати з тим самим молоком чи цитрусами.