Як правильно зберігати чай, щоб він не втратив своїх властивостей фото

Як правильно зберігати чай, щоб він не втратив своїх властивостей

Ознайомтеся, в яких умовах треба зберігати чайне листя і чому холодильник для цього не найкраще місце.

Що впливає на якість чаю

Наскільки смачним та ароматним буде напій, залежить від таких параметрів:

1. Вологість. Допустимий показник варіюється від 40 до 60%.

2. Сторонні аромати. Щоб листя не просочувалося сторонніми запахами, для їх зберігання варто відвести окрему шафу. Різні сорти краще зберігати на ізольованих полицях.

3. Температура. Оптимальні показники – від 17 до 20 градусів.

4. Світло. Місце має бути темним, приховувати вміст упаковки від променів сонця.

5. Кисень. По можливості, зберігати чай краще у великій максимально наповненій ємності. Це не дасть посудині наповнитися киснем, а заодно й увібратися стороннім ароматам у його вміст.

 

Ще один важливий фактор – дбайливе поводження. У зламаному листі прискорюється ферментизація, вони швидше вбирають і віддають вологу. Це впливає на смак напою після заварювання.

 

Чому чай не варто залишати у холодильнику

Помірно низькі температури дозволяють напою довше зберігати свою свіжість. При цьому тримати його у холодильнику в домашніх умовах не варто. Виняток — якщо протягом найближчих кількох місяців ви не плануєте його використовувати.

Холодильна техніка, як правило, застосовується тільки для магазинного та промислового зберігання зелених чаїв та улунів. Вдома через регулярне вживання напою порушується перепад температур, і листя може втратити свої властивості. Тому якщо ви збираєтеся купити холодильник, місце для чаю планувати в ньому не потрібно.

Якщо кілька разів на день діставати коробку з чаєм із холодильника та ставити її назад:

◉ рівень вологості в листі підвищуватиметься;

◉ утворюється конденсат;

◉ може з'явитися цвіль.

Все це не тільки погіршить смак і аромат напою, але й зробить його непридатним для вживання, небезпечним для організму.

 

Які ємності підходять для зберігання чаю

Найкращий варіант — фарфорові баночки з кришкою, що щільно прилягає. Вони збережуть листя сухими, не пропустять до них світло, не дадуть просочитися сторонніми запахами. Вибрати ємність відповідного зовнішнього вигляду та обсягу можна на сайті Алло.юа у Дніпрі.

Зберігати чай у посудинах зі скла можна виключно в темному місці. Якщо ви вирішили зупинитися на пакетах із зиплоком, попередньо треба випустити повітря. А ось картонні тубуси та бляшанки, покриті всередині фольгою або харчовою плівкою, купувати для цього не варто. Контактируя з металом, чай окислюється. Додатково він може увібрати запах картону або металу.

Експерти рекомендують купувати чай у кількості, яка буде використана протягом одного-двох місяців. Краще, якщо збирання врожаю було проведено цього року.