Ягоди, прянощі або мед: що додати в чай, щоб зігрітися та зміцнити імунітет взимку фото

Ягоди, прянощі або мед: що додати в чай, щоб зігрітися та зміцнити імунітет взимку

Чи відчуваєте наближення застуди чи вже знайшли у себе перші симптоми ГРВІ? Це вірний знак, що настав час трохи пригальмувати у справах і подбати про себе. І перша порада будь-якого терапевта: якнайбільше теплого чаю.

 

Ягоди та фрукти

Продукти з високим вмістом вітаміну С – наші найкращі помічники у лікуванні застуди та грипу. Всі знають, що цей вітамін ховається в кислих ягодах, таких як смородина (200 мг), обліпиха (200 мг) та шипшина (650 мг).

Якщо ягоди свіжі або заморожені, найкраще добре розім'яти їх у кухлі з теплим чаєм. Якщо вони висушені, оптимальним способом приготування стане заварювання. Просто додайте ягоди до сухої заварки чайної, залийте гарячою водою і дайте настоятися кілька хвилин.

Майте на увазі, що брусниця та журавлина, хоч і кислі, містять менше вітаміну С – всього 15 мг.

Кислі фрукти - теж чудовий спосіб зміцнити імунітет і впоратися з недугою. Найпопулярніший учасник чаювання – це, звичайно ж, лимон, але й інші цитрусові зроблять ваш цілющий еліксир смачнішим та кориснішим. Всі вони в середньому містять від 50 до 100 мг вітаміну С (залежно від сорту та часу вирощування). Спробуйте для різноманітності додати в чашку з чорним чаєм трохи свіжого апельсинового соку або розім'яти в гуртку пару часточок мандарина. Любителям зухвалих смаків сподобається свіжа гіркуватість грейпфрута або свитки.

До речі, майте на увазі, що цедра лимона містить вдвічі більше вітаміну С, ніж м'якоть.

Бажаючим привнести в звичайне життя нотку екзотики, ми радимо додати в чай шматочок ківі: він містить до 180 мг вітаміну С.

 

Чай з лимоном та імбирем

Прянощі та трави

Ви звикли додавати прянощів у каву? Запевняємо вас: у чаї вони теж чудово виглядають! Доказ цього – мегапопулярні в усьому світі масалу та марокканський чай. Перший робиться з урахуванням молока, другий без нього. Але можливі будь-які варіації на вашу думку. Нижче наші гарячі рекомендації.

Імбир – найвідоміша добавка для зміцнення імунітету та якнайшвидшого одужання. Він має потогінну дію і дуже ефективний для полегшення симптомів грипу та зниження температури. Також імбирний чай багатьом допомагає вгамувати біль у горлі. Найкраще брати свіжий корінь імбиру, але й мелений теж годиться.

Кориця зміцнює імунітет, заряджає енергією клітини, що борються з вірусами, допомагає заспокоїти біль у горлі.

Куркума містить куркумін, багатий на антиоксиданти. Він сприяє відновленню всього організму, має протизапальні, противірусні та антибактеріальні властивості, а заодно діє як імуномодулятор.

М'ята дає відчуття прохолоди та заспокоює горло. Ментол, що міститься у ній, допомагає відкрити закладені носові проходи.

Чабрець теж чудово підходить для зняття закладеності носа. Особливо добре під час чаювання додатково вдихати його ароматну пару, щоб допомогти розрідженню слизу в носі та бронхах.

Перець чилі зігріває завдяки вмісту капсаїцину, який допомагає у стимуляції обміну речовин та детоксикації організму під час потовиділення.

Гвоздика добре справляється з бактеріями і заразом дає нам антионкологічну захист.

 

Мед та молоко

Мед – ще один незамінний помічник під час холодного сезону та застудних захворювань. Він має потужний антибактеріальний і частково антивірусний ефект, має протизапальну та антиоксидантну дію.

А ось молоко – спірний продукт. Багато хто звикли вважати, що його обов'язково варто вживати під час хвороби, особливо при кашлі, але у світі існує й протилежна думка. Наприклад, у 2018 році з'явилося ще одне дослідження серед багатьох інших, що доводить необхідність обмежити вживання молока. Цього разу британські вчені підтверджують, що молочні продукти сприяють збільшенню кількості слизу в організмі, тим самим уповільнюючи одужання.