Чи стає мед шкідливим, якщо додати його до гарячого напою фото

Чи стає мед шкідливим, якщо додати його до гарячого напою

Чай з медом - класика, що не старіє. Натуральний підсолоджувач робить напій смачнішим і ароматнішим. Але чи стає при цьому чай кориснішим, чи, навпаки, мед при нагріванні перетворюється на отруту?

 

Чи правда, що мед стає канцерогенним при нагріванні

У 2010 році індійські вчені опублікували дані дослідження на щурах, результати якого на перший погляд можуть здатися лякаючими. За їх даними, при нагріванні у складі меду утворюється новий компонент — оксиметилфурфурол (ОМФ). Речовина і справді є канцерогеном, проте тут відбулася класична підміна понять: для того, щоб ОМФ став небезпечним для людини, а не для щура, його концентрація в меді при нагріванні повинна бути набагато вищою, ніж це є насправді.
Інших небезпечних компонентів нагрітий мед не містить, тому може стати токсичним, навіть якщо його варити кілька діб. До речі, саме так роблять з ним лікарі Тибету — варять, щоб отримати ліки.
Варення, джеми, кондитерські вироби і навіть чорнослив містять значно більше ОМФ, ніж мед, проте це ніколи не давало підстав демонізувати перелічені продукти.

 

Чи правда, що мед втрачає користь при додаванні в гарячий напій

Головна користь меду полягає не у вітамінах, як це часто згадується, а в антиоксидантах, ферментах і мало відомих білкових сполуках дефензинах. Перші та другі дійсно не люблять високих температур. А щодо дефензинів, то їм нагрівання не шкодить: ці антимікробні речовини стають навіть більш активними при підвищенні температури.


Проте втратити можна лише те, що було. Тому для початку розберемося, який саме мед ви зазвичай додаєте до чаю. Якщо куплений у магазині, то йому, швидше за все, втрачати вже нема чого: він майже завжди проходить обробку, в ході якої його нагрівають якраз до температури, характерної для гарячого чаю в кухлі (60–80 градусів). Ферменти і антиоксиданти можуть постраждати, якщо пастеризація проводиться занадто довго або при високих температурах.

А ось вітамінів у меді насправді вкрай мало (близько 1% від добової норми на 100 г), тому термічна обробка майже не впливає.
Інша справа так званий сирий мед, який можна купити безпосередньо у пасічників або перевірених постачальників. Якщо умови зберігання не були порушені, він повністю зберігає всі свої корисні властивості — і антиоксидантні, і ферментні, і антимікробні. І у нас є для вас хороша новина: контакт із чаєм – це не пастеризація. Додавання меду до гарячого напою активує дію дефензинів, але ферменти та антиоксиданти при цьому не встигнуть зруйнуватися. Звичайно, за умови, що ви додасте мед у готовий чай, а не кілька хвилин їх кип'ятити разом (що навряд чи).

 

Натуральний антибіотик

З давніх-давен мед використовувався для лікування запальних процесів в організмі. Не останню роль у цьому відіграють дефензини, проте, найімовірніше, справа не тільки в них. На жаль, вчені чесно зізнаються, що досі не можуть достеменно пояснити, в чому ще полягає цілюща сила меду. Головне, що вона є, і теплий чай із ложечкою меду незмінно залишається добрим помічником при ГРВІ.

 

Джерело антиоксидантів та ферментів

Мед як щоденна добавка в напій може стати приємним і дієвим засобом проти старіння та різних порушень у роботі організму. Медові антиоксиданти подбають про підтримку здоров'я клітин, а ферменти підтримають кишечник, а отже, і імунітет.

 

Заряд енергії

Мед - це завжди гарантована можливість отримати швидкий приплив сил. Чи потрібна вам енергія для фізичної чи розумової роботи, мед допоможе, оскільки на 80% складається із швидких вуглеводів.

 

Коли мед у чаї не зовсім доречний

Мед - продукт із високим вмістом калорій та природних цукрів. Він, звичайно, корисніший за звичайний цукор, але тільки за рахунок наявності в ньому додаткових цінних нутрієнтів. А щодо денної норми швидких вуглеводів, то мед нічим не відрізняється від будь-яких інших солодощів. Його надлишок так само може негативно вплинути на стан печінки та підшлункової, а також на рівень інсуліну в крові.