Бореться з карієсом і зміцнює емаль: чим корисний чай для зубів фото

Бореться з карієсом і зміцнює емаль: чим корисний чай для зубів

Багато хто почав замислюватися про те, як чай впливає на стан зубів та здоров'я порожнини рота. Ця стаття відповість на запитання, якими ви теж, напевно, не раз цікавилися.

Як чай впливає на здоров'я зубів

Боротьба з карієсом

Чай будь-якого виду (хоч білий, хоч чорний) містить багатий набір поліфенолів, які мають антибактеріальну дію. У 1992 році японські дослідники провели ряд експериментів як in vivo, так і in vitro і довели, що чай у тому числі здатний пригнічувати активність бактерій, які викликають карієс.

Зміцнення ясен

На цьому японці не зупинилися і в 2004 році встановили, що чайні поліфеноли здатні зменшувати діяльність бактерій, що вражають ясна. А 2009 року аналогічний експеримент провели американці. У їхньому дослідженні взяли участь 1000 чоловік, і у тих, хто пив чай щодня, здоров'я тканин пародонту було набагато кращим.

Деякі стоматологи навіть рекомендують пити теплий чай після операцій у порожнині рота, оскільки він допомагає прискорити процеси загоєння.

Захист зубної емалі

Крім безлічі різних мікро-і макроелементів, чай містить фтор - мінерал, необхідний підтримки зубної емалі в хорошому стані. Відповідно чим частіше ви п'єте цей напій, тим більший захист отримують зуби.

Свіжий подих

Завдяки тим же поліфенолам, чай благотворно впливає і на свіжість дихання. Люди, які надають перевагу цьому напою, можуть без побоювання ходити на побачення.

Чи фарбує чай зуби

Відомо, що в чаї, особливо в чорному, міститься багато пігментів, що фарбують, тому з часом він може змінити природний колір зубів. Однак ця проблема легко вирішується. Хорошою профілактикою фарбування вважається полоскання рота чистою водою після кожного чаювання. Якщо це не дуже зручно для вас, то порятунком може стати зубна паста з відбілюючим ефектом та професійне чищення зубів у стоматолога.

 

Який чай найкорисніше для зубів

Вибирайте менш ферментовані сорти

У будь-якому чаї багато флавоноїдів, які так корисні для ротової порожнини, але в деяких видах його більше. Максимально багаті на антиоксиданти білий, зелений і жовтий, на другому місці знаходяться улуни, а на третьому — чорний чай і пуери. Схожа градація діє і щодо фарбування зубів: чим чай світліший, тим менше він впливає на колір емалі.

Остерігайтесь добавок

Найкращий чай для зубів – це чай без усього. Як тільки ви кладете в нього щось кисле чи солодке, він перестає бути безпечним. Навіть одна ложка меду чи цукру мають значення, адже бактерії люблять солодке середовище. Любителям чаю з лимоном теж слід бути обережнішим: кислота послаблює і роз'їдає зубну емаль.

Слідкуйте за температурою

Лікарі всього світу, у тому числі стоматологи, застерігають від дотримання такої звички. Висока температура руйнує зубну емаль і розширює дентинні трубочки (природні отвори на її поверхні). І для зубів, і для ротової порожнини в цілому буде набагато корисніше, якщо ви дочекаєтесь, поки напій перестане бути гарячим.