Чи викликає чай ейфорію та хто такий «чайний пяниця» фото

Чи викликає чай ейфорію та хто такий «чайний п'яниця»

Деякі люди, сильно занурені в культуру чаю, стверджують, що напій викликає у них особливий стан свого роду «чайне сп'яніння». Але відомо, що у напої немає ні грама алкоголю. То звідки ж узялася така думка? Ми з'ясували, чи дійсно чай змінює сприйняття, чи це не більше, ніж дивний міф.

 

Звідки взявся термін «чайне сп'яніння»

Термін прийшов із Китаю і не має нічого спільного з алкогольною зміною свідомості. Скоріше навпаки. У період розквіту китайського буддизму ченці активно популяризували чай: пили його перед медитацією і після медитації, розповсюджували чарівні легенди про його виникнення, пригощали напоєм мирян. При цьому самі ченці мали менше спати і перебувати в доброму гуморі — чай їм у цьому справді допомагав.
У IV столітті буддизм, а разом з ним і культура чаювання завоювали прихильність правлячих верхів країни. Аристократи на той час змінили вино на чай. Тоді й з'явився вираз «сп'яніння тверезістю». Чай проник у кожен будинок і став культовим напоєм: про чаювання складали вірші, його зображували на картинах, створювали спеціальний керамічний посуд для церемоній.
Один із популяризаторів чаю, вихованець буддистів поет Лу Юй, у VIII столітті створив великий трактат «Чайний канон», в якому описав походження чаю, географію його виростання, методи виготовлення, способи заварювання… Автор ратував за відмову від достатку на користь простоти та чистої свідомості дає чай. У трактаті він пише: "Якщо довго пити чай - окрилишся".
Виходить, у буддистській традиції «чайне сп'яніння» можна порівняти з відчуттям гармонії та максимально тверезим, об'єктивним поглядом на дійсність.

 

Як чай впливає на свідомість

Чай не змінить ваше сприйняття реальності, не дасть почуття ейфорії і не сп'янить, подібно до алкоголю. Однак при цьому він справді впливає на мозок, що підтверджують численні дослідження.
Не буває ніякого яскраво вираженого «особливого» стану, якого можна досягти, випивши чашку-другу. Ейфорії від чаю не станеться. Якщо, звісно, це тюремний чифир — висококонцентрований чайний настій, який, швидше, отруює організм. Хороший чай тонізує чи заспокоює — залежно від сорту, кількості випитого та індивідуальних особливостей організму людини.

Наукою доведено, що регулярне вживання чаю благотворно впливає на здоров'я. Отже, цей напій:
     - позитивно впливає на мозок,
     - покращує пам'ять, увагу та настрій,
     - стимулює творчі здібності,
     - зменшує занепокоєння та тривожність,
     - допомагає зняти стрес і сприяє розслабленню,
     - може стати засобом профілактики депресії

Все це пов'язано з трьома основними сполуками, що містяться у будь-якому чаї. Кофеїн (він же теїн) допомагає боротися з почуттям втоми та сонливості, підвищує пильність та надає сили. Катехіни, особливо галлат епігалокатехіну (EGCG), знижують ризик розвитку старечих хвороб (Альцгеймера, Паркінсона, деменції). L-теанін допомагає заспокоїти нерви, знижує наслідки стресу, нормалізує артеріальний тиск та згладжує стимулюючу дію кофеїну.

 

Який чай піднімає сильніший настрій

Будь-який зелений чай. Допомагає зосередитися та дарує бадьорість завдяки кофеїну та L-теаніну.

Мате. У ньому міститься до 1,8% кофеїну (деякі фахівці називають його матеїном, за аналогією з теїном). Хочете швидко прокинутися та відчути приплив сил – заварюйте мате.

Жасминовий чай. Стимулює розумову діяльність та уважність, допомагає зосередитися та покращує настрій.

Чай Габа. Знімає стрес, підвищує опірність організму до впливу негативних факторів та благотворно впливає на нервову систему завдяки високому вмісту аміномасляної кислоти.

Чай з м'ятою. Ментол та цинеол у складі м'яти знімають нервове збудження, полегшують головний біль, покращують апетит та настрій.

Імбірний чай. Імбир містить багато вітамінів та корисних речовин, зігріває та тонізує.

Ройбуш. Заспокоює, підвищує настрій та допомагає заснути. Крім того, його вживання може зменшити рівень кортизолу (гормону стресу).

Пуер. Тонізує, знімає втому, підвищує працездатність, покращує увагу.

Фіточай зі звіробою та мелісою. Екстракт звіробою використовується при лікуванні неврозів та тривожних розладів. Весь секрет — в унікальному хімічному складі рослини: аментофлавон блокує роботу рецепторів, які відповідають за біль та розвиток депресії, а гіперфорин та гіперицин підвищують рівень серотоніну та дофаміну.

Чай з куркумою. Зміцнює пам'ять і також збільшує вироблення дофаміну та серотоніну.

 

Скільки чаю можна випити без шкоди здоров'ю

Суворих обмежень у кількості немає. Хтось спокійно п'є шість чашок чорного чаю на день, а для когось однієї достатньо. Одні спокійно сплять, випивши зеленого чаю перед сном, інші мучаться безсонням. Про всяк випадок відмовтеся від підбадьорливих сортів на ніч. Лікарі також не радять пити чай на голодний шлунок.

Орієнтуйтеся на кількість кофеїну: його безпечна доза для дорослої людини становить 400 мг. В одній чашці чаю в середньому 20-30 мг. Варто враховувати при цьому і кофеїн, який ви отримуєте з інших напоїв та продуктів (кави, шоколаду, кока-коли тощо).