Чай з алое вера – у чому його властивості та як застосовувати фото

Чай з алое вера – у чому його властивості та як застосовувати

Алое відоме людству протягом тисячоліть. Благотворно впливає на шкіру, зміцнює організм, прискорює загоєння ран та опіків. Входить до складу різних косметичних засобів, харчових продуктів та лікувальних трав'яних сумішей. Саме тому варто звернути увагу на те, що може дати нам чай із алое вера.

 

Властивості та застосування алое вера

Алое (лат. Aloe vera) також відоме як Aloe barbadensis. У природних умовах алое вера може досягати кількох метрів, при вирощуванні в горщиках зростає максимум до 50-60 см. Здебільшого зустрічається в посушливих районах Африки, Америки та Аравійського півострова. Росте в пустелях та напівпустелях, де кількість води дуже обмежена. Його запаси збираються м'ясистим листям алое. Відомо понад 300 видів цієї рослини. Його характерна особливість – трикутне товсте листя, що закінчується невеликими шипами. Кожен лист має три шари:

- восковидний, крайній – оберігає рослину від втрати води за рахунок випаровування, синтезує білки та вуглеводи;

- середній – містить гіркий сік, до складу якого входять глікозиди та антрахінони;

- внутрішня – у ній гелева м'якоть, що перебуває на 99 відсотків. з води, а решта з амінокислот, ліпідів, стеролів, глюкоманнанів та вітамінів.

Алое дає трубчасті жовті квіти, а також плоди, повні насіння. У харчових, лікувальних і косметичних цілях використовують листя цієї рослини і одержуваний із них сік. Багате рядом поживних речовин, алое вера тисячоліттями використовувалося людиною у боротьбі з опіками та пошкодженнями шкіри, оскільки воно прискорює регенерацію тканин. Він є поширеним інгредієнтом у різних косметичних засобах завдяки своїм зволожуючим властивостям, заспокійливим подразненням, що зменшує запалення, а також покращує стан та зовнішній вигляд волосся.

 

Застосування чаю з алое

Вживати чаї з алое варто у сезони зниженого імунітету для ефективного захисту від грипу та застуди. Також вони допоможуть швидше повернутися у форму після хвороб, підтримуючи регенерацію організму та живлячи його. Екстракт цієї рослини також можна використовувати зовнішньо при ранах та опіках. Просто змочіть там марлевий тампон і прикладіть до змінених місць на шкірі. Алое прискорює оновлення тканин. Хоча здається, що ця м'ясиста рослина здатна стати ліками від усіх проблем, вона не є заміною збалансованого способу життя, про яку слід пам'ятати, щоб насолоджуватися здоров'ям та гарним самопочуттям.

 

Як приготувати чай з алое вера

Чай з алое можна приготувати з інших чаїв, які вживають щодня в більшості будинків. Однак особливо рекомендується для цієї мети чай улун, який добре поєднується з алое вера. Свіжий лист цієї рослини, який можна придбати у кіосках здорового харчування, потрібно нарізати смужками в кілька сантиметрів, потім очистити від шкірки та промити під проточною водою. Підготовлені таким чином шматочки м'якоті потрібно змішати в блендері, а потім додати холодний настій улуна чи інших повсякденних чаїв. Для більш солодкого смаку можна влити столову ложку кленового сиропу (на 300 мл рідини) та кинути 3-4 см часточку алое вера. Все це потрібно ще раз перемішати. Приготовлений чай подається з льодом. Можна попередньо процідити, щоб напій вийшов прозорим.

 

Протипоказання

Є багато переваг вживання чаю алое вера. Однак дія цього напою підходить не всім. Вони мають відмовитися від нього:

- люди схильні до алергії;

- вагітні та годуючі жінки;

- діти віком до 12 років;

- люди, які приймають ліки: протидіабетичні, проносні, діуретики, кортикостероїди, антикоагулянти, варфарин, дигоксин та севофлуран;

- пацієнтам із: цукровим діабетом, гемороєм, захворюваннями нирок та серця, виразковим колітом, непрохідністю чи хронічним запаленням кишечника.

 

Підсумуємо

Алое Вера багатий на поживні речовини, в т.ч. вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти. Чай із цієї рослини благотворно впливає на роботу різних систем організму. Він може підтримати організм у боротьбі із сезонними інфекціями, а також допомогти у відновленні після хвороб.

Алое має властивості, що прискорюють обмін речовин в організмі. Чай з цієї рослини позитивно впливає на систему травлення і допомагає швидше спалювати калорії.