Чай з кульбаб: несподіване застосування корисного буряну, доступного кожному фото

Чай з кульбаб: несподіване застосування корисного бур'яну, доступного кожному

Хоча кульбабу часто вважають городнім бур'яном, це корисна рослина, яка знаходиться поряд з нами абсолютно безкоштовно. Так що, якщо ви звикли всю весну вищипувати з двору ті бур'яни, читайте далі, чому з них можна робити корисний чай.

 

Їстівні бур'яни

Кульбаба має проносну і сечогінну дію. Заспокоює ревматичні захворювання, захворювання печінки та жовчного міхура та розлади травлення. Знижує рівень цукру на крові. Знімає симптоми застуди та бронхіту. При зовнішньому застосуванні лікує виразки та шкірні захворювання.

Кульбаба відноситься до рослин, що очищає організм і зміцнює його імунітет - запобігає авітамінозу і алергію, знижує рівень холестерину. Найбільш біологічно активні речовини перебувають у корінні. Чай готують з коріння та листя.

Коріння кульбаби надають жовчогінну, жовчогінну, сечогінну дію, покращують роботу органів травлення, знижують рівень цукру та холестерину в крові. Вони рекомендуються при захворюваннях печінки за умови, що жовчні протоки не закупорені, оскільки при камінні в жовчному міхурі можуть посилюватися супутні захворювання. Однак добре вживати кульбабу після жовтяниці та цирозу печінки.

І коріння, і листя, і стебла кульбаби підтримують усі процедури, які очищають організм від токсинів та відкладень та зміцнюють організм – ось чому до них варто звертатися перед зимою, перед сезоном застуди та грипу. Завдяки очищувальному ефекту чай з кульбаби також рекомендується людям із проблемами шкіри. А завдяки своїй сечогінній дії настій листя та кореня кульбаби допомагає позбутися непотрібної рідини з організму, тому його застосовують при лікуванні гіпертонії.

 

Збір врожаю

Суцвіття кульбаби збирають після того, як вони повністю розвинуться, але ще не перетворюватися на пухнасту голівку. Коріння ж викопують восени. Сушити в провітрюваному затіненому місці.

 

Застосування

Чай із кульбаби: 1 столову ложку квіток залити 2 склянками води, кип'ятити 20 хвилин. Після проціджування пити по 2 склянки щодня.

Відвар: 1 чайну ложку подрібненого коріння залити склянкою води, кип'ятити 5 – 10 хвилин. Після проціджування пити 2-3 десь у день по 1/2 склянки перед їжею.

Компреси: подрібнене листя та квітки залити невеликою кількістю води, закип'ятити, накласти теплу кашку на марлю та прикрити нею уражені ділянки.

Сік: свіже листя і стебла пропускають через соковитискач, приймають по 2 - 4 столові ложки соку на день.