Чай із золотою пліснявою - Хей Ча, навіщо до чаю додають грибок фото

Чай із золотою пліснявою - Хей Ча, навіщо до чаю додають грибок

Високо в горах китайської провінції Хунань виробляють незвичайний чай — у формі цеглинок, з грибним смаком та жовтою пліснявою! Називається напій Хей Ча Цзінь Хуа (у перекладі з китайської – «чорний чай із золотими квітами»).

 

Навіщо селити в чорному чаї плісняву

Будь-який чорний китайський чай, у тому числі Хей Ча Цзінь Хуа, виробляють за однією схемою:
    - обсмажують при температурі близько 300 °C і зминають;
    - постійно змочують та перемішують, щоб отримати ферментацію до 100%;
    - сушать у печах і пресують у «цеглини».
Вважається, що чим старіше Хей Ча, тим він кращий, тому термін виробництва може тривати роками! А щоб надати кінцевому продукту максимальної цінності та незвичайного смаку, у деяку сировину підсаджують грибок Eurotium cristatum. Чай стає ідеальним середовищем для його розмноження, і в результаті з'являється розсип, схожий на золоті квітки. Елітному напою приписують масу корисних властивостей, багато з яких підтверджено сучасними науковими дослідженнями.

 

Корисні властивості чаю із золотою пліснявою

Знавці чаю невипадково називають Хей Ча Цзінь Хуа "напоєм життя". Вчені вже багато років вивчають вплив напою з грибком Eurotium cristatum на здоров'я людини: якщо вірити їхнім висновкам, він справді творить чудеса.

Покращує травлення та сприяє схуднення

Ферменти амілазу та оксидазу, що містяться в чаї, прискорюють розщеплення жиру та покращують мікрофлору шлунково-кишкового тракту. А теїн - речовина, подібна до кофеїну, - розганяє метаболізм. Напій особливо корисний м'ясоїдам: завдяки ньому краще засвоюється білок тваринного походження.

Допомагає доотримати вітаміни та мікроелементи

Взимку організму особливо не вистачає вітамінів та мікроелементів, які влітку та восени легко отримати зі свіжих овочів та фруктів. Чай допоможе закрити дефіцит вітамінів групи В, А та Е, білків та амінокислот.

Знижує ризик серцево-судинних захворювань

Напій знижує в крові ліпіди та фібриноген - речовини, надлишковий вміст яких нерідко провокує розвиток атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.

Допомагає продовжити життя та зберегти молодість

Чай багатий катехіном, L-теаніном, флавоноїдами, каротином, селеном, вітамінами С та Е. Ці речовини в комплексі допомагають організму боротися з вільними радикалами та захищають клітини від окислення. Вчені кажуть, що постійне вживання напою може додати роки життя та запобігти ранній появі зморшок.

Нормалізує цукор у крові

У чаї також містяться дріжджі цукроміцети, які знижують рівень цукру в крові та можуть бути корисні людям з діабетом.

Знижує артеріальний тиск

L-теанін у складі напою допомагає впоратися з сильним серцебиттям, зменшити артеріальний тиск та підвищити рівень дофаміну («гормону радості»).

Бореться із запальними процесами в організмі

Доведено, що чай має протизапальні та антисептичні властивості. І навіть пригнічує розмноження кишкової палички та золотистого стафілококу.

 

Як розпізнати правильний Хей Ча з цвіллю

Розсип золотих «квітів» повинен бути видно неозброєним оком і щільно покривати чаїнки, а не відокремлюватися від них. На відміну від корисного Eurotium cristatum, суперечки шкідливих грибків розсипляться навіть за легкого дотику.
Згодом колір цвілі на гарному чаї не змінюється. На цеглі справжнього Хей Ча Цзінь Хуа ви побачите багато гілочок. Чим більше, тим краще розмножуються гриби.

 

Як приготувати чай із золотою пліснявою

Найкраще заварювати Хей Ча окропом 100 °C. Не турбуйтеся, з грибком нічого не станеться, він дуже живучий.
Використовуйте глиняний чайник – у ньому смак напою розкриється повніше. Обдайте заварник гарячою водою, киньте в нього шматочок чаю і залийте окропом (приблизно 5 г листя на 500 мл води). Пропорції можуть змінюватись в залежності від ваших смакових уподобань. Любіть насичений чай – сміливо додавайте більше!
Заварка вийде приємного бежевого кольору, із червонуватим відтінком. А багатогранний смак може вас здивувати: він одночасно грибний, горіховий, медовий, з нотками сухих ягід, дубового моху, пряних трав та спецій. Що ви відчуєте, залежить від чутливості ваших рецепторів!